АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДОЦ. КУНЧЕВ: COVID ВЪЛНАТА ВЪРВИ НАГОРЕ

Ангел Кунчев
16.10.2020 / 11:05

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев говори в "Нашият ден" за управлението на пандемията от Covid-19 в България – РЗИ, работодатели и службите по трудова медицина, критериите за даване на направление за тестове за вирусни заболявания и осигуряване на електронна система.

"Нещата са ясни – вълната върви нагоре, така както и в цяла Европа. Разбира се, това не е приятно, но не е и някаква изключителна изненада. Но и при този ръст продължаваме да запазваме мястото си в европейската класация. Ако имахме например чешката заболяемост, трябваше да има по 5000 случая дневно... Всичко е функция на това доколко спазваме мерките и доколко позволяваме на вируса лесно да се предава от човек на човек.

Ситуацията е притеснителна, само че има различни степени. Обикновеният човек трябва да спазва вече толкова добре известните и повтаряни мерки, а от гледна точка на здравната система – да има готовност да посреща повече хора."

Засилени проверки от РЗИ

"Колегите дават всичко от себе си, но доста дълго продължи тази сага – вече 8 месеца. Натоварването е неимоверно. Знаем колко лимитиран е броят на хората в тази система. Ако се правят проверки само от РЗИ, няма как да са успешни. Затова искаме областните щабове да създадат организация в контрола да бъдат включени всички налични контролни органи – полиция, Агенция по храните, Инспекция по труда, общински полиции, центрове за градска мобилност... За да стане ясно, че разпоредените мерки биха свършили работа, когато се спазват.

Ситуацията е много динамична. Регионите, които попадат в тежка ситуация, се сменят непрекъснато. В момента заболеваемостта е най-висока в Благоевград и в Търговище. Сложен е въпросът с кадрите. Решението е ясно – Covid-19 като заболяване засяга не само белия дроб – става въпрос все пак за една вирусна пневмония, добре позната ни, с всичките ѝ особености – могат да помогнат не само пулмолози, инфекционисти, разбира се – с получаване на компетентна методична помощ."

Заповедта за отпадането на втори PCR тест след 14-дневна карантина

"Не само вторият, и първият трябва да отпадне. Събраха се достатъчно научни данни, че след 14-дневен период човек, дори да е носител на вируса, всъщност той не излъчва такова количество вируси, че да бъде заразен. Много страни даже намалиха периода на карантина до 10 и до 7 дни. Данните от световната литература, че човек не е заразен още след четвъртия-петия ден, са достатъчно надеждни."

Да се самоизолираме и да пазим близките си при опасност – съветва доц. Кунчев – Рано или късно този вирус ще се самоограничи.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев