АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ И СЛОВЕНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ОБСЪДИХА БГ ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА "ТРИ МОРЕТА“

Президентът Румен Радев със словенския си колега Борут Пахор Архив
15.10.2020 / 19:26

Президентът Румен Радев е обсъдил по телефона със словенския си колега Борут Пахор икономическите и социалните последствия от коронавируса, европейската перспектива на страните от Западните Балкани, както и предстоящото българско председателство на инициативата „Три морета“.

Радев и Пахор смятат, че европейската перспектива на страните от Западните Балкани е в интерес не само на региона, но и на Европейския съюз. Българският държавен глава е изразил надежда за реален напредък в рамките на политическия диалог с Република Северна Македония, който да ускори процеса на европейска интеграция на югозападната ни съседка.

Радев е подчертал, че изграждането на добросъседски отношения, както и уважението на историческата истина, е най-бързият и сигурен път за пълноправното членство на Скопие в Европейския съюз.

Радев е запознал словенския си колега с приоритетите на страната ни в рамките на инициативата "Три морета", която има за цел да насърчи транспортната, енергийна и дигитална свързаност в Източна Европа.

Официално страната ни ще поеме председателството на инициативата за регионално сътрудничество следващата седмица.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев