АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ: БЪЛГАРИЯ И ГЪРЦИЯ СА ПРИМЕР, ЧЕ НА БАЛКАНИТЕ МОЖЕ ДА ИМА МИР

 Президентът Румен Радев и гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис
14.10.2020 / 17:05

Перспективите за развитие на стратегическото партньорство между България и Гърция, насърчаване на взаимните инвестиции и сътрудничеството в сферата на сигурността, обсъдиха на среща в Атина президентът Румен Радев и гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис. Двамата проведоха среща „на четири очи“ в рамките на посещението на българския държавен глава в Гърция, която продължи почти час. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Обща бе позицията, че борбата с нелегалната миграция, противодействието на тероризма и преодоляването на предизвикателствата пред сигурността в нашия регион изискват общ европейски подход, основан на солидарност и споделени ценности.

Енергийната, транспортна и дигитална свързаност в Югоизточна Европа е от значение не само за региона, а и за целия Европейски съюз, подчертаха и Румен Радев, и Кириакос Мицотакис.

Двамата обсъдиха необходимите условия и реформи за модернизация и привличане на стратегически инвеститори. Във връзка с това българският президент поздрави Кириакос Мицотакис с решението на Майкрософт да инвестира 1 млрд. долара в Гърция за създаването на регионален център на данни. Очаква се до 2025 г. тази инвестиция да стимулира разкриването на десетки хиляди работни места в страната.

Румен Радев изрази надежда, че партньорството между двете държави в областта на информационните технологии и дигитализацията ще продължи да се задълбочава.

Президентът Радев и министър-председателят Кириакос Мицотакис обсъдиха и процеса на разширяване на ЕС и европейската перспектива на Западните Балкани.

България и Гърция са не само ос на стабилност, но и пример, че на Балканите може да има мир, добросъседство и ползотворно сътрудничество. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща в Атина със своята гръцка колега, президента Екатерини Сакеларопулу.

Румен Радев поздрави Екатерини Сакеларопулу с поемането на президентския пост в Република Гърция и изрази стремежа на България за последващо задълбочаване на политическия диалог на най-високо равнище и развитие на приятелските отношения между двете страни.

Днешните предизвикателства и пред Гърция, и пред България трябва да разглеждаме като предизвикателства пред целия Европейски съюз.

Същността на Европейския съюз е неговата солидарност, подчерта Румен Радев. По думите на президента предизвикателствата на бъдещето превръщат в обща задача отстояването на единното европейско пространство на ценности, на културни, социални и икономически постижения.

Българският държавен глава поздрави президента Сакеларопулу за успеха на Гърция в привличане на стратегически инвеститори в областта на информационните технологии и открои тази област като особено перспективна в двустранното сътрудничество. По думите на Румен Радев страната ни разполага и с опит, и с експертиза в сферата на информационните технологии, което създава благоприятни възможности за реализацията на успешни съвместни проекти.

Потенциалът на Инициативата „Три морета“ за транспортна, енергийна и дигитална свързаност в Източна Европа също беше сред акцентите на срещата на двамата президенти.

Румен Радев отправи покана към Екатерини Сакеларопулу да посети България в удобно за нея време.

В рамките на посещението си в Атина президентът Румен Радев ще изнесе лекция пред Европейската организация за публично право на тема „Универсални човешки ценности и върховенство на закона - стълбове на европейското развитие“.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев