АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТЕФАН РАДЕВ: ОПИТВАМЕ СА ДА ВЗЕМЕМ НАЙ-БАЛАНСИРАНОТО РЕШЕНИЕ ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ВЕЛОАЛЕЯТА ПО БУЛ. „ПАНАЙОТ ХИТОВ“

Алтернативни варианти на проекта за велоалеята по бул. „Панайот Хитов“ обсъдиха днес на среща кметът Стефан Радев, проектантът инж. Марин Васев и представители на недоволните срещу нейното изграждане
09.10.2020 / 18:08

Алтернативни варианти на проекта за велоалеята по бул. „Панайот Хитов“ обсъдиха днес на среща кметът Стефан Радев, проектантът инж. Марин Васев и представители на недоволните срещу нейното изграждане. В днешното обсъждане участваха и представители на Регионалната колегия на Камарата на архитектите в България, които също имаха възможност да дават конкретни мнения и препоръки по изпълнението, както и представители на клубове по колоездене в града.

Сред обсъдените варианти бяха дали да се изгражда велоалея по булеварда, определяне на обходен маршрут и др.

По време на обсъждането на проекта инж. Васев посочи, че последният вариант, по който следва да бъде изградена двупосочната велоалея в този участък, е най-доброто техническо решение, тъй като то отговаря на действащата в момента нормативна уредба. По този начин ще се работи и в посока с приоритет с предимство да се ползват пешеходците, велосипедистите, общественият транспорт и автомобилите.

На днешната среща представители на протестиращите отново поставиха въпроса за изграждане на велоалеята на тротоара, за да не се отнема участък от пътното платно.

„Ще преразгледаме проекта, отново ще го анализираме и ще проучим възможни ли са опции за промяна. За съжаление предложенията, които даваха някои граждани, категорично бяха отхвърляни от друга група граждани. Стремежът ни е бил винаги да влизаме в положение на отделните страни и да защитаваме техните интереси, ако са в съзвучие с обществения интерес, дори и това да ни коства допълнителни усилия и средства понякога“, бе категоричен кметът Радев. Той подчерта, че още в началото на обсъждането на проекта през 2014 г. се търсят оптимални варианти като баланс на интересите на различните групи от хора - на живущите там, на велосипедистите, на автомобилистите и на бизнеса.

„Ако преценим, че мястото за автомобили не е достатъчно, можем една от предвидените по проект ленти за паркиране да я премахнем и да стане част от пространството за движение, в същото време там да разрешим временен престой, така че хората да могат да спират, за да зареждат обекти, да пазаруват“, посочи още кметът. Той подчерта, че проектът в този вариант не променя пропускателната способност на булеварда, предвидена е и опция за регулиране на организацията на движение в този периметър при необходимост.

„Винаги сме отворени за диалог и срещи с граждани, да чуем и тяхната гледна точка. Опитваме се да вземем най-адекватното и балансирано решение в момента, с което да засегнем най-малко интереси, същевременно то да дава най-много предимства при реализирането на този проект“, заяви в заключение Стефан Радев.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев