АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КАЛИФОРНИЯ ЗАДЪЛЖИ СЪС ЗАКОН КОРПОРАЦИИТЕ ДА ВЗЕМАТ В УПРАВЛЕНИЕТО СИ ГЕЙОВЕ И ЦВЕТНОКОЖИ

Гавин Нюсъм, губернатор на Калифорния
09.10.2020 / 14:16

Стотици базирани в Калифорния корпорации трябва да имат директори от расови или сексуални малцинства в бордовете си, според първия по рода си закон, подписан в сряда от губернатора Гавин Нюсъм. Фирмите, които не се съобразят, ще понесат глоби от 100 000 долара за първо нарушение и 300 000 долара за повторни нарушения. Този закон за диверситета е подобен на мярката от 2018, която изискваше в управителните бордове да има поне една жена-директор до 2019. И както тази мярка, той може да срещне съдебни оспорвания от консервативни групи, които гледат на това като на дискриминираща квота. Поддръжниците му се позовават както на пандемията от коронавирус, която диспропорционално засяга малцинствата, така и на седмиците на бунтове и призиви за равенство, последвали убийството на Джордж Флойд при задържане от полицейските власти в Минеаполис през май.

След смъртта на Флойд много корпорации публикуваха изявления в подкрепа на диверситета, но имаше и много такива, които не последваха примера, каза Крис Холдън, член на съвета (демократ от Пасадена), който е съавтор на закона.

„Новият закон представлява голяма крачка напред към расово равенство“, каза Холдън. „Докато някои корпорации вече поведоха в борбата с негласните предразсъдъци, сега всички калифорнийски бордове на компании ще отразяват по-добре разнообразието на нашия щат. От това ще спечелят всички, защото етнически разнообразните бордове са показали, че имат по-добри постижения от тези, в които липсва диверситет“.

До края на 2021 според мярката повечето от 660-те публични компании с централни офиси в Калифорния трябва да имат поне един директор от „слабопредставените общности“ в борда.

Подходящите кандидати биха описали себе си като черни, латино, азиатци, островни тихоокеанци, коренни американци, хавайци, алясканци, или пък гей, лесбийка, бисексуален или трансджендър.

Мярката изисква поне двама такива директора до 2022 за бордове с четирима до девет директори. Трима директори ще се изискват в бордове с девет или повече директори. Фирмите, които не се съобразят, ще понесат глоби от 100 000 долара за първо нарушение и 300 000 долара за повторни нарушения.

На излъчената онлайн церемония по подписването Нюсъм каза, че е важно за малцинствата да имат глас в бордовете на мощните корпорации.

„Когато говорим за расова справедливост, говорим за овластяване, говорим за сила, и трябва да говорим за сядане на масата,на която се взимат решенията“, каза Нюсъм.

Законът беше част от пакета мерки за расова справедливост, подписан от Нюсъм преди срока в полунощ. Останалите мерки от пакета са ограничаващи дефинитвните опити за отстраняване на потенциални съдебни заседатели на основата на расова, религиозна или сексуална идентичност; позволяващи на съдиите да засилват присъдите, за които се смята че имат расово или етнически дискриминационен характер; също така за създаване на специална щатска служба, която да проучи идеята за репарации на афроамериканците за робството.

Текстът на закона за корпоративния диверситет цитира Асоциацията на Латино-корпоративните директори, която казва, че 233 от 662 публично търгувани компании, базирани в Калифорния, имат изцяло бели бордове към настоящата година. Почти 90 процента нямат нито един латино-директор, въпреки че латиносите представляват повече от 39% от населението на щата. Само 16% имат афроамериканец член на борда.

Единственият официален опонент в анализа на закона беше бившият калифорнийски комисар по корпоративните въпроси Кийт Бишъп. Той възрази, че този закон, в съчетание със съществуващия закон за диверситета, ще накара корпорациите да наемат основно жени, които са също и членове на слабопредставените общности, за да посрещнат едновременно два критерия, в ущърб на мъже или жени, които не отговарят на условията на новия закон.

Автор: Дон Томпсън и Робърт Яблон, AP

Източник: time.com

Превод: "Гласове"

https://glasove.com/categories/skandalyt/news/kaliforniya-zadlzhi-ss-zakon-korporatsiite-da-vzemat-v-upravlenieto-si-geyove-i-tsvetnokozhi

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев