АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЛИЗО 70% ОТ АНКЕТИРАНИ ЖУРНАЛИСТИ КАЗВАТ, ЧЕ ИМА ВЪНШЕН НАТИСК ОТ ПОЛИТИЦИ

 Илия Вълков
09.10.2020 / 11:28

Kато „развитие в застой“ може да се опише медийната среда в България през 2020 г. Това показва петото проучване за усещането за свобода на словото в страната, направено от Асоциацията на европейските журналисти в България и осъществено с финансовата подкрепа на Посолството на Кралство Нидерландия в България.

Данните са събрани чрез онлайн анкета, проведена в периода 3 май - 10 юни, която се попълва доброволно. 204 журналисти са попълнили анкетата. Статистическата обработка е на агенция „Алфа рисърч“.

"Тази година проучването казва, че политиците имат изключително силно доминиращо влияние върху външния натиск, поне там, където се случва в медиите, които го усещат върху себе си, то е в пъти по-голямо от икономическите субекти, рекламодателите, дори държавни, общински институции. Близо 70% от анкетираните журналисти казват, че ако има външен натиск, той идва от политици и в пъти по-малко от икономически субекти", каза в предаването "Преди всички" авторът на доклада д-р Илия Вълков, член на УС на АЕЖ-България, журналист и преподавател в УНСС.

Мерките срещу концентрацията на медийна собственост остават неизпълнени, подчерта Вълков.

"Над 55% са "за" мерките срещу концентрация на медийна собственост. Има ръст на отговорите, които се групират около възможността за създаване на нови форми на независими медии, почти всеки втори участник в анкетата е посочил този отговор", изтъкна журналистът.

Близо 20% от анкетираните журналисти показват, че се автоцензурират и самоограничават.

"Остава много висок процента на журналистите, които са работили в три или повече от три медии за последните 10 години. Има много сериозна централизация на медийната среда в София, което вече е някаква устойчива тенденция. Регионалната журналистика се превръща в изчезващ вид. Все повече издания виждаме, че изнемогват в страната - сайтове, радиостанции, по-малки телевизии", коментира Илия Вълков.

Докладът с резултатите от проучването ще бъде публикуван на сайта на Асоциацията на европейските журналисти в България.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев