АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. АНГЕЛОВ: НЕ СЕ НАЛАГА ЗАТЯГАНЕ НА МЕРКИТЕ, НО ПРОДЪЛЖАВАМЕ КОНТРОЛА ВЪРХУ НАСТОЯЩИТЕ

Костадин Ангелов
08.10.2020 / 10:50

Не се налага затягане на мерките. Единственото нещо, което ще продължим да правим е контрол върху спазването на мерките такива, каквито са към настоящия момент. Това каза на брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„В България към 7 октомври има 1033 случая с пациенти, хоспитализирани с коронавирусна инфекция, от които 53 са в интензивни отделения. Броят на леглата по области за терапевтично лечение на коронавирусна инфекция са 7307, за коронавирусно лечение на пациенти, нуждаещи се от интензивно лечение, са 1 108. Заетостта на леглата към 7 октомври на пациенти, които се нуждаят от консервативно лечение, са 14 %, а заетостта на леглата за пациенти, които се нуждаят от интензивно лечение, са 5 %“, допълни той.

Ангелов подчерта че няма значително увеличаване на хоспитализираните пациенти в лечебни заведения, но се наблюдава увеличение на далите положителни проби за COVID-19 медицински лица.

България се нарежда на 24-о място по заболяемост от коронавирус в Европа. Това каза главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб срещу коронавируса доц. Ангел Кунчев.

"По данните на европейският център за превенция и контрол на заболяванията на база за последните 14 дни България се нарежда на 24 място по заболяемост със заболяемост 43, 19 на 100 хиляди и на 7 място с 1,19 на 100 хиляди. България запазва мястото и като заболяемост и като смъртност, поради това че има значителен ръст има на случаите в цяла Европа", каза той.

"Спрямо държавите от Балканския полуостров България се нарежда на 5 място по заболяемост след Румъния, Македония, Босна и Херцеговина, Албания. На 4 място по смъртност след Босна Херцеговина, Македония и Румъния", добави Кунчев.

Ние сме със средния ръст по заболеваемост с коронавирус за Европа, поради което и запазваме в класациите тези места, обясни той.

„Ръстът в ЕС на база седмична информация за предната и по-предната седмица е плюс 23 %. Което е абсолютно равно на ръстът в България, който също е плюс 23 %. Има една страна в ЕС, който има отрицателна тенденция – това е Дания с минус 20 %. А има и такива, които са със значително по-висока – на първо място е Латвия с плюс 275 %, Великобритания с плюс 97 %, Словакия с плюс 60 %, Нидерландия – плюс 42 и Полша с плюс 55“, обясни той.

Доц. Кунчев обясни, че в картата на Европа България все още е в зоната на най-светло оранжево. Той добави също, че няма промяна към изизскванията на други страни към България при пътуване.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев