АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НС ОБСЪЖДА ПРЕЗИДЕНТСКОТО ВЕТО ПО ИЗБОРНИЯ КОДЕКС

Народно събрание
08.10.2020 / 10:07

Народното събрание ще обсъди ветото на държавния глава Румен Радев върху разпоредби в Изборния кодекс, които предвиждат гласуване не само с машини, но и с хартиени бюлетини.

Президентът възразява срещу прокарания смесен вот – с машини и с хартиени бюлетини с ръчно преброяване, което обезсмисля, по думите му, машинното гласуване.

Радев посочва, че подобни решения трудно могат да се обяснят с друго, освен с желанието да се отворят достатъчно възможности за хаос и изборни манипулации в полза на управляващите.

В мотивите на ветото се атакува и изцяло прехвърлената отговорност върху Централната избирателна комисия да определя дали да се наемат или закупят машините, което според президента означава бягство от отговорност на парламента.

Държавният глава изразява несъгласие с възможността да се провеждат референдуми и по въпроси от компетентността на Велико народно събрание.

БСП и ДПС обявиха, че изцяло подкрепят ветото на държавния глава, тъй като се припокрива с исканията им за гласуване само с машини. ГЕРБ и "Обединени патриоти" обаче дадоха заявка да отхвърлят ветото с мотива да се даде възможност на гражданите да избират как да гласуват – с машина или с хартиена бюлетина. Мотивите на президента окачествиха като противоречиви и правно неиздържани.

Вчера мнозинството в правната парламентарна комисия отхвърли ветото на президента върху част от промените в Изборния кодекс.

В подкрепа на възраженията на Румен Радев се обявиха само представителите на БСП и на ДПС.

Правната парламентарна комисия ще изслуша единственият номиниран за председател на Централната избирателна комисия Александър Андреев - в момента говорител на ЦИК.

Кандидатурата му беше внесена от управляващата партия ГЕРБ по предложение на Федерацията на независимите студентски дружества. Организацията е член на Обществения съвет към Комисията.

Гласуването в пленарната зала е насрочено за утре.

Председателският пост в Централната избирателна комисия е вакантен от края на август, когато оставка подаде Стефка Стоева. Тя обясни, че се оттегля по лични причини, но в изявление пред колегите си посочи и нестабилното изборно законодателство и прехвърлянето на отговорността за машинното гласуване изцяло на Комисията.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев