АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МАНГЪРОВ: НЯМА НИКАКЪВ РЪСТ. ИСТИНСКИ БОЛНИТЕ СА ЕДНО И СЪЩО ЧИСЛО

Доц. д-р. Атанас Мангъров
07.10.2020 / 22:19

Рекорден брой новозаразени с COVID-19 бяха регистрирани у нас през изминалото денонощие. 436 са новодиагностицираните при направени 5431 PCR теста. Тоест, малко над 8% от тестваните са заразени, показват данните в Националната информационна система. На какво се дължи този ръст и задава ли се втора вълна на заразата в България, TrafficNews потърси за коментар доц. д-р. Атанас Мангъров – началник на Първо Детско отделение към СБАЛИПБ “Проф.Ив.Киров” ЕАД – София, доцент към Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина.

– Доц. Мангъров, на какво се дължи този ръст на новозаразените с COVID-19?

– Няма никакъв ръст. Вчера са направени 5431 проби, от които положителни са 436, или 8%. На 19 юли тази година са направени 2003 проби, положителни са 196 от тях, тоест 9.8%. Процентът тогава е бил по-висок. Ако на 19 юли бяха направени 5431 проби, щеше да има над 460 положителни. На 26 юли са направени 2161 проби, положителни са 189, тоест 8.7%. Ако на 26 юли бяха направени 5431 проби, щяха да намерят около 440 положителни. На 3 август са направени 1491 проби, от които 119 са положителни, тоест 8%. Ако на 3 август бяха направени 5431 проби, щяха да намерят точно 436 положителни. Нищо по-различно няма в момента. Нещата се движат така от края на март в едно и също процентно съотношение. През април сме стигали и до 11-12 процента. Колкото повече проби се правят, толкова повече положителни се откриват. Още повече, зависи къде се правят тези тестове. Никой не казва дали тези случаи са нови, или това са тестове на хора, хоспитализирани или поставени под карантина. Няколко пъти от Щаба се изпуснаха, че това не са нови хора, а са вече диагностицирани. И е крайно непочтено и неточно представяне на информацията.

Освен това тези 436 човека от вчера не са болни, това са положителни тестове. Днес в сравнение с вчера болните в интензивните сектори са с двама по-малко. Виждам това, което е в нашата болница – три четвърти от хоспитализираните не са болни, те са положителни, но предпочитат да стоят под наблюдение. Хората, които са истински болни в интензивните сектори, са един и същ брой – от 30 и няколко до 60 и няколко.

Не разбирам защо се прави цялото това нещо. Ако целта е ние да играем по същата свирка като в Испания, във Великобритания – добре, ще го направим. Като изследваме повече, ще намерим повече положителни. Във Великобритания вчера са направени 500 000 теста. Ако тук бяха направени толкова, щяхме да имаме 40 000 положителни. Само че ние няма как да направим толкова много тестове.

– Но редица европейски държави отчитат увеличение на болните и въвеждат нови ограничителни мерки.

– Завишението на болните процентно си е както тук. А иначе за затварянето – там няма медицински проблем. Ако продължаваме по този начин, няма да се учудя след 1-2 седмици да кажат: Хайде да се затворим, защото намираме много положителни. Но процентът е един и същ от началото досега. Движи се в тези граници – 4-5 до 7-8 процента. Понякога по-малко, понякога – повече, като много зависи къде се правят. Освен това никой не казва колко от положителните тестове са на хора без никакви симптоми. Което също е много некоректно представяне на информацията. На учениците например в огромната част от случаите им няма нищо. Тоест, не се казва на колко от положителните им няма нищо, колко имат симптоми, заради които са в болница. В момента в болница са около 900 души. Но сега за един болен Касата плаща 1200 лева и всяка болница е готова да приеме всеки. А истински болните в реанимациите са приблизително едно и също число.

– Когато отвориха детските градини, нямаше проблем, не се откриваха много заразени деца. От началото на учебната година обаче всеки ден се съобщава за случаи в училищата. Защо се получи това?

– Защото се търсят и се изследват. Ако тръгнат да изследват шофьорите на автобуси, продавачките в магазините, ще намират същото нещо. Имам чувството, че целта е да се покаже колко много ученици ще се разболеят, когато тръгнат на училище.

– Защо, с каква цел се прави това?

– Не знам, не мога да разбера. Броят на болните в интензивните сектори е един и същ. Удвоиха цената на клиничната пътека и съответно се удвои броят на хоспитализираните. Но тези, които са истински болни, тяхното число е едно и също. В училищата е същото. Крайно време е да се разбере, че COVID-19 при децата протича леко, дори незабележимо. И няма никакъв смисъл да се търсят заразени деца. Ако търсим, ще намерим. Но да тръгнем да търсим и сред полицаите, и сред всички, които общуват с много хора, ще намерим. Вирусът, рано или късно, ще мине през цялото население. Тази работа ще спре, когато той премине през 70 на сто от населението – това сакрално число. И е хубаво първо да мине през младите, здрави и силни хора, защото те и да се заразят, няма да им се случи нищо лошо. Само че ние в момента просто ловим бройки. Какъв е смисълът да се изследват ученици, които най-много да имат някакви грипоподобни симптоми, нищо повече. И да се плашим.

В Словения махнаха маските в училищата. Те да не са по-глупави от нас? Да носиш маска в училище е все едно да пушиш цигари с филтър, за да пазиш околните от цигарения дим. Когато всички са в стаята, дишат един и същи въздух, аерозолите са навсякъде. Същото нещо става, когато са в коридора. На едното място са с маски, на другото – без. Колкото филтърът на цигарата пази от никотина, толкова и маската прави това. Ние този дим го виждаме, докато микроаерозолите, които носят вируса, не ги виждаме. Защото те са по-ситни от цигарения дим, ако мога да се изразя образно.

– Очаквате ли втора вълна у нас, за каквато вече се говори в Европа?

– Не знам как е в другите държави, но ние не сме имали и първа вълна. Процентното съотношение между направени тестове и положителни резултати е приблизително едно и също от април досега. Ако започнем да изследваме не както днес 5400, а 10 800 души, ще намираме два пъти повече положителни. Ако искаме да се плашим, това е хубав начин да се уплашим. Ако искаме да се затворим, ще се затворим, никой няма да може да ни спре. Обаче тези страни, които бяха най-затворените, които бяха маскирани до ушите, те в момента съобщават за най-много случаи. Защото правят най-много тестове. В Испания ги глобяваха, вкарваха ги в затвора, сега от няколко дни Мадрид е затворен. Във Великобритания – същата работа. Ограниченията не са начинът да се бори човек с тази респираторна инфекция. Някой да говори днес за Швеция? Никой не говори. Защото имат малко нови положителни и малко хора в момента умират. Виждате, че не се чува нищо за Швеция. Преди всяка сутрин от Щаба ронеха сълзи за положението там и бяха много загрижени.

– Това означава ли, че в Швеция по-голяма част от населението вече е преболедувало?

– Най-вероятно. Факт е, че там имат малко нови положителни и малко смъртни случаи. За разлика от другите страни, които бяха много заключени и много маскирани.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев