АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РОБЕРТА МЕЦОЛА ОТТЕГЛИ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО СИ ЗА ПОПРАВКА В РЕЗОЛЮЦИЯТА ЗА БЪЛГАРИЯ

 Роберта Мецола
07.10.2020 / 17:49

Очаква се Европейския парламент да започне вота по внесените общо 49 поправки в резолюцията за ситуацията в България, повечето от които целят да смекчат критиките към премиера и правителството.

Евродепутатът от Европейската народна партия Роберта Мецола заяви в "Туитър", че е оттеглила предложението си за поправка в резолюцията за България, в което твърди, че известен магнат на казина, туризъм и строежи, срещу когото са повдигнати 18 обвинения, финансира продължаващите протести.

"Поемете въздух, хора. Групата на ЕНП никога не е казвала или възнамерявала да казва, че който и да било протестиращ в България е платен. Всъщност, повечето от нашите поправки укрепват правото на протести. Разбираме, че въпросното предложение е било обект на неправилна интерпретация и затова го оттегляме", допълва Мецола.

Тя настоява в документа да бъдат добавени случаите с президентските съветници Пламен Узунов и Илия Милушев, обвинени в търговия с влияние и подбуда за извършване на длъжностни престъпления.

"Президентът, който има конституционното задължение да бъде политически неутрален, е взел директна линия на поведение в опозиция на правителството, поискал е неговата оставка и използва протестите като платформа за своята позиция", се казва в друга искана от нея поправка.

Мецола предлага текст за отпадане на мониторинга по механизма за сътрудничество и проверка, както и друг, в който да се отбележи, че няма изискване за прозрачност на собствеността на медиите онлайн, а пропуските в регулаторната рамка за тях често се експлоатират от проруски медии.

Колегата ѝ от партията на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки е внесъл 9 поправки, в които настоява да паднат текстовете, с които се изразява съжаление за отхвърлянето от страна на България на Истанбулската конвенция, както и съпътстващата я дезинформация, а също така и за речта на омразата срещу малцинствата, която използват много депутати, а имунитетът ги пази от наказателно преследване.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев