АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЪДИЯ КОСТОВА: ТОЗИ ПЪТ СЛЕД ДОКЛАДА НА ЕК ЩЕ ИМА ПРОМЕНИ

Капка Костова от Върховния касационен съд, бивш член на ВСС
05.10.2020 / 13:30

"Докладите на ЕК се пишат след много сериозно проучване от много сериозни източници". Това каза пред БНР съдия Капка Костова от Върховния касационен съд, бивш член на ВСС. Тя изказа предположение, че след сериозен дебат в Европейския парламент вероятно ще бъде приета резолюция за България с текст, близък до приетия от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE).

Според съдия Костова този път след доклада на ЕК ще има промени, защото тонът на Брюксел вече е по-категоричен и по-безкомпромисен и ситуацията в страната вече е друга.

"Този път хората си дадоха сметка, че в основата на начина им ан живот, на тяхното бъдеще и на бъдещето на техните деца стоят недъзите на тези структури, този начин на управление и на този модел".

Тя изтъкна като основно заключение в доклада на Европейската комисия за България липсата на видими резултати в областта на съдебната реформа, касаеща най-вече отчетността на главния прокурор:

"Всеки прокурор би трябвало да може да разследва, когато някъде се установи нарушение, без оглед на личности и ситуации. Този т.нар. специален прокурор ще бъде част от прокуратурата и ще бъде зависим в своето професионално развитие от главния прокурор, защото нашата прокуратура е така построена. Не както някои европейски системи, където прокуратурата и съдът са заедно - структурата е хоризонтална, а не така субординирана, както е при нас", обясни тя в предаването "12+3".

По думите ѝ идеята, с която е създаден Инспекторатът към ВСС е деформирана от това, че той се фокусира върху това да наказва, а не върху това да помага.

Според съдия Капка Костова замисълът за Висши съдебен съвет - като орган, с който съдът да се самоуправлява, е бил добър, защото това е белег на независимост, но:

"С времето членовете му станаха политически назначения, а по-голямата част пак са от прокурорската колегия. Идеята системата да се проветрява и да има външен поглед върху проблемите в тази система не се състоя, просто тя не се случи".

Тя уточни, че в съдийската колегия съдиите решават сами назначения, повишения и всичко, което касае съда, но в съдийската колегия пак няма съдии, които да са избрани от съдии:

"Тези стандарти, които са европейски и са установени и наложени от години, те пак не се случват".

Главният прокурор е силна и влиятелна фигура в пленума на ВСС, подчерта още съдия Костова.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев