АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЕТЪР СЛАВОВ: НОВАТА КОМИСИЯ ЗА КОНСТИТУЦИЯТА Е ТУПКАНЕ НА ТОПКАТА

Петър Славов от "Демократична България"
02.10.2020 / 20:39

"В новосформираната комисия в Народното събрание, която трябва да се занимава с предложението на ГЕРБ за нова Конституция, юристите са по-малко от тези, които не са юристи. Там може да видите инженери, танцьорки, с уважение към техните професии, но в такава комисия най-малкото, което е необходимо е да има са юристи. Това е тупкане на топката. Да си продължават протестите, да си говорят нещо в тази комисия и накрая да си гласуват техните предложения както са ги предложили."

Така юристът от "Демократична България" Петър Славов коментира в предаването "Лице в лице" по БТВ създаването на новата временна комисия в парламента.

Новото спецзвено, чиито шеф е "тежката артилерия" на ГЕРБ Десислава Атанасова, трябва да разгледа поекта за нова конституция, предложен от ГЕРБ.

Петър Славов, който е адвокат и бивш депутат от Реформаторския блок, бе категоричен, че няма да участва в предложените от Десислава Атанасова разговори и консултации, защото процедурата не предвижда промяна на внесените предложения.

"Аз съм участвал в предишна такава процедура, която няма нищо общо с тази, която сега искат да направят. Привърженик съм, когато нещо не работи, то да бъди коригирано, за да работи по-добре, а не да бъде зачеркнато. Не е необходимо да се зачеркне всичко постигнато досега. Реално голяма част от текстовете са пренаписани, това не е нов проект за конституция", подчерта Славов.

И посочи, че "самите вносители са се самоотрекли от част от предложенията си, например за законодателна инициатива на прокуратурата".

"В правото и в конституционализма т.нар. формална страна на нещата е много сериозна. Ако сега процедурата посочва, че се разглеждат само предложените промени и не се пипат други, в момента имаме изцяло нов проект, в който е преписана старата конституция и реално не е нов основен закон на държавата ни.

В глава „Съдебна власт“ промените могат да бъдат направени дори от обикновено народно събрание."

На въпрос дали има опасна игра с референдумите от страна на ВМРО Славов каза, че в пленарната залата е станала "някаква партийна уйдурма" и предложенията са приети.

"Като чуха мнението на хората, на над 2 милиона души, за дистанционно електронно гласуване, какво направиха? Отхвърлиха всичко", припомни Славов.

По думите му предложението, което дава възможност с 10 % от гласовете да има възможност да се променя управлението на страната - от парламентарна република да станем монархия например, е нещо което няма как да стане. Конституцията ни има достатъчно механизми да предотврати подобно нещо. Това показва правната култура на хората, които са направили силно противоконституционне закон.

Относно промените в изборния кодекс Славов заяви, че големия риск е да остане това което е гласувано сега, т.е. да остане електронното и паралелно с него гласуването на хартия.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев