АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА ОГЛАВИ КОМИСИЯТА ПО ПРОЕКТА ЗА НОВА КОНСТИТУЦИЯ

Десислава Атанасова
02.10.2020 / 20:33

"Тежката артилерия" Десислава Атанасова от ГЕРБ оглави комисията по проекта за нова конституция.

"За" създаване на комисията гласуваха 116 народни представители, "против" - 52, един се въздържа.

Комисията ще трябва да заседава в половин състав – участие ще вземат само ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", а основните опозиционни сили БСП и ДПС отказаха да излъчат свои представители.

ГЕРБ излъчи за заместници Тома Биков и Красимир Ципов от ГЕРБ, а от ОП е Искрен Веселинов.

ГЕРБ удивиха всички, когато предложиха от името на депутатите, нечленуващи в парламентарни групи, изгонения от „БСП за България“ Спас Панчев.

"Може ли секретарят на парламентарната група на ГЕРБ да предлага от името на независимите Спас Панчев? Ами, кажете тогава, че този народен представител е член на вашата група", удиви се соцдепутатът Георги Свиленски. Панчев беше един от депутатите, които положиха подписите си под конституционния проект на ГЕРБ.

От квотата на патриотите влизат още Християн Митев и Борис Янчев.

От "ВОЛЯ" предложиха за членове Пламен Христов, Елена Пешева и Симеон Иванов.

Съставът на комисися на е пълна пародия. В крайна сметка комисията, която трябваше да се състои от 18 членове (по трима от всяка парламентарна група и трима от независимите), събра едва 10 човека – колкото да има кворум за своите заседания. Тази ситуация обаче изобщо не смути управляващите от ГЕРБ.

БСП гласуваха против създаването на такава комисия, а ДПС напуснаха демонстративно залата. И двете партии са против проекта за конституцията, свикването на Велико Народно събрание и създаването на комисията и заради това отказаха да участват в нея.

"Пожелаваме ви успех в това начинание, което е абсолютно безумно", иронично се обърна към управляващите депутатът от БСП Филип Попов. „Не очакваме оценка от вас“, хладно му отвърна председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Комисията е опит за печелене на време ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" да изкарат докрай управленския мандат.

Два месеца тя ще обсъжда и анализира проекта на управляващите за нова конституция, който беше отречен от цялата научна общност.

Учудващо е управляващите да се спрат на Десислава Атанасова за нейн председсател, която бе здравен министър за кратко време в първия мандат на Борисов. Тогава той я определи като "тежката артилерия на партията".

Според опозицията целта на комисията е тупане на топката, за да остане Борисов на власт. Заявката на премиера бе решението за свикване на Велико народно събрание да бъде взето два месеца след внасянето на проекта за конституцията, т.е. в началото на ноември. Комисията обаче ще работи поне до началото на декември.

Дебатите по проекта за създаване на комисия бяха в четвъртък, а Крум Зарков БСП обяви, че това е абсурден, вреден и опасен ход.

След изцепката на Цвета Караянчева в Лом миналата седмица днешното решението на НС да се сформира комисията, както и изборът на Десислава Атанасова за нейн председател предизвика нов взрив от възмущение в социалните мрежи.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев