АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОРБАН ИСКА ОСТАВКАТА НА ЗАМ.-ШЕФКАТА НА ЕК ВЕРА ЙОУРОВА

Виктор Орбан и Вера Йоурова
29.09.2020 / 13:12

Унгарският премиер Виктор Орбан изпрати писмо до Европейската комисия (ЕК) с искане за уволнението на заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова заради обидни публични изявления за неговата страна, съобщава ТАСС, позовавайки се на Ройтерс.

"Според заместник-председателя, в Унгария се формира „болна демокрация“, тя обижда същограждани на ЕС с унгарска националност, като казва, че нямат право да формират независимо мнение“, гласи откъс от писмо, изпратено от Орбан до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Както отбелязва агенцията, призивът за оставка на Йоурова може да е свързан с несъгласието на унгарското правителство с принципа на разпределение на бюджета на ЕС въз основа на проверката на Брюксел за върховенството на закона в страните от общността. Според предложенията на Европейската комисия и Германия, председателстващи Съвета на ЕС, възможността за проверка на върховенството на закона трябва да бъде законово посочена в седемгодишния нов бюджетен план на ЕС за 2021-2027 г.

Освен това Унгария многократно е критикувана в Европейския съюз за антимиграционните закони, които правителството на Виктор Орбан въведе през 2018 г. Европейската комисия смята, че законодателството, което ограничава възможността на неправителствените организации да помагат на нелегални мигранти при получаване на убежище или друг легален статут, противоречи на европейските директиви относно процедурата за убежище и условията за приемане на бежанци, посочва ТАСС.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев