АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТЕФАН РАДЕВ: ПРИДОБИВАНЕТО НА НЕМСКА ЕЗИКОВА ДИПЛОМА ДАВА НОВИ ПЕРСПЕКТИВИ ПРЕД УЧЕНИЦИТЕ НА ГИМНАЗИЯ "ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ"

В Актовата зала на РУО - Сливен днес официално беше подписан Договор за придобиване на статут на ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“ на ДСД - гимназия
29.09.2020 / 12:59

В Актовата зала на РУО - Сливен днес официално беше подписан Договор за придобиване на статут на ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“ на ДСД - гимназия - изпитен център за Немска езикова диплома Второ ниво В2/С1 (DSD II – Niveau B2/C1). След няколкогодишен мониторинг от страна на Посолството на Германия в София, на Консултантския отдел по немски език към Централната немска служба за училища в чужбина, профилираната гимназия беше оторизирана да стане ДСД -Училище.

Сред официалните гости на подписването беше кметът на община Сливен Стефан Радев. В обръщението си към присъстващите кметът изтъкна значимата роля на гимназията за бъдещото развитие на завършилите там ученици.

„Благодаря на всички, които направиха възможна тази крачка – на ръководството на гимназията и на усилията на българската и немската страна. Това е поредната стъпка в добрите отношения на двете държави и най-вече в сферата на образованието, свързана с бъдещето на нашите деца. Подписването на този договор и придобиването на немска езикова диплома им отваря повече врати и увеличава шансовете им за реализация“, подчерта Стефан Радев.

Договорът беше подписан от главния консултант към Централната немска служба за училища в чужбина, отговарящ за България Бухолц и директора на гимназията Ефросина Кисьова. Бухолц определи предприетата от двете страни крачка като важна за сливенската образователна общност. По думите му присъединяването на гимназията към мрежата на ДСД училища в България ще даде на учениците допълнителен стимул и ще им разкрие нови възможности.

От свое и от името на колегите си Ефросина Кисьова благодари за оказаното доверие и подкрепа от страна на немското посолство.

„Това е един огромен шанс и стъпка напред за нашите възпитаници“, заяви Кисьова.

Сред почетните гости бяха още Себастиан Клеве, културен аташе на Германия в България към немското посолство, който каза, че немската езикова диплома е златен стандарт, Розалин Шмих, отдел „Култура и връзки с медиите в България“ към немското посолство и Бернд Щендер – регионален консултант по немски език на ДСД – гимназиите, отговарящ за Югоизточния регион на България – Гимназия „Гьоте“, Бургас, областният управител на Сливен Чавдар Божурски и др.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев