АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НАЙ-БОГАТИЯТ 1% ОТ СВЕТОВНОТО НАСЕЛЕНИЕ ПРОИЗВЕЖДА 2 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ВЪГЛЕРОДНИ ЕМИСИИ ОТ НАЙ-БЕДНИТЕ

Най-богатият 1% от световното население произвежда 2 пъти повече въглеродни емисии от най-бедните
21.09.2020 / 11:16

Най-богатият 1 процент от световното население е отговорен за над два пъти повече въглеродни емисии, отколкото най-бедната половина от световното население.

Това се казва в доклад на организацията "Оксфам", публикуван в навечерието на годишната сесия на Общото събрание на ООН следващата седмица, предаде ДПА.

"Оксфам" призова за ограничения за въглеродните емисии, произвеждани от богатите, повече вложения в публичната инфраструктура и икономиката да бъде преструктурирана така, че в климатично отношение да има по-голяма справедливост.

Докладът акцентира върху данни, събирани между 1990 и 2015 г., период, в който в световен мащаб емисиите са се увеличили двойно.

Най-богатите 10 процента - 630 милиона души - са отговорни за над половината (52 на сто) от въглеродните емисии за това време, констатира документът.

Най-богатият 1 процент - 63 млн. души - са отговорни за 15 процента от световните емисии за периода, посочват изследователите.

По-бедната половина от световното население е отговорна за едва 7 процента от емисиите за същия период, заяви "Оксфам".

Катастрофалните последици от климатичната криза вече се усещат в много части на света заради икономическата система, която разчита на консуматорството, непрекъснатия растеж и разделя света на икономически печеливши и губещи, каза Елен Емке, експерт по социални неравенства в "Оксфам-Германия".

Най-бедните плащат цената за потреблението, на което се радва богато малцинство, каза тя.

В Германия най-богатите 10 процента, или 8,3 млн. души, са отговорни за 26 на сто от въглеродните емисии на федералната република за изследвания от "Оксфам" период.

По-бедната половина от населението на Германия, която е пет пъти по-голяма, 41,5 млн. души, са произвели само със съвсем малко повече емисии, 29 процента.

Транспортът и в частност въздушният са една от най-важните области, в които могат да бъдат предприети мерки за ограничаване на климатичните промени. "Оксфам" е особено критична и към автомобилите тип SUV (джиповете), които според нея са вторият по значимост причинител на емисии в периода 2010 - 2018 г.

"Трябва заедно да решим кризата с климата и неравенството", каза Емке.

Тя призова за ограничения за прекомерното потребление на въглерод от най-богатите за сметка на всички останали и заяви, че добра първа стъпка би било облагането с данъци на SUV автомобилите и на хората, които летят често със самолети.

Водещите компании в света призоваха за действия за спиране на унищожаването на природата преди преговори под егидата на ООН, предаде Ройтерс.

Едни от най-големите компании в света подкрепиха днес засилващите се призиви към правителствата да направят повече за преобръщане на ускорената тенденция на унищожаване на естествения свят и за по-сериозна борба с климатичните промени.

Общата позиция, в която се отправя съвместен призив за повече действия през следващото десетилетие, е подписана от над 560 компании, чийто сбор от приходите възлиза на 4 трилиона долара. Сред тях са компании като Уолмарт, Ситигруп и Майкрософт.

Призивът беше отправен в момент, когато ООН се готви по-късно този месец да бъде домакин на среща на върха за биоразнообразието, чиято цел ще бъде да събере подкрепа за нов глобален пакт за борба със заплахите за природата като неотдавнашните пожари в Амазонската гора и Калифорния.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев