АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВОДЕЩИ БАНКИ СА ПОМОГНАЛИ ЗА ПРАНЕТО НА 2 ТРИЛИОНА ДОЛАРА

Пари
21.09.2020 / 11:10

Мрежа от разследващи журналисти съобщи снощи, че е получила достъп до поверителна информация, разкриваща значителни пропуски в глобалната борба с международното пране на пари, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) изтеклите документи от министерството на финансите на САЩ показват, че водещи световни банки от години правят бизнес с високорискови клиенти.

Досиетата сочат, че банките, добре известни имена в сектора, са прехвърляли „зашеметяващи суми незаконни пари“ от името на членове на организирани престъпни групи и отделни лица, подлежащи на санкции от САЩ, твърди консорциумът.

Въпреки строгата регулация големите банки са приели предполагаеми престъпници като клиенти и са правели преводи за милиарди долари от тяхно име, се посочва в разследването.

Банките не били склонни да информират властите за подобни подозрителни трансакции и понякога го правели с години закъснение.

Въпросните над 2000 „доклада за подозрителна дейност“ са издадени от банките и предадени на американските власти в периода от 2000 до 2017 година.

Случаят е наречен „Досиетата FinCEN“ от името на Мрежата за разследване на финансови престъпления към американското министерство на финансите. Твърди се, че документите обхващат трансакции на обща стойност 2 трилиона долара.

Разкритията за резултат от съвместно разследване на 110 медии в 88 държави, посочва ДПА

Американската медия „Бъзфийд“ е получила изтеклите документи и ги е споделила с журналистическата мрежа, като по този начин е дала възможност за разследването, в което са участвали британските Би Би Си и Ен Ди Ар, както и „Зюддойче цайтунг“ в Германия.

Дойче банк (Deutsche Bank), една от назованите в разследването банки, коментира, че случаите в докладите, са „исторически проблеми“ и регулаторните органи са наясно с тях. Банката заяви, че случаите са разследвани и са постигнати споразумения с властите.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев