АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НОАМ ЧОМСКИ: ЗАПЛАШЕНИ СМЕ ОТ КРАЯ НА ОРГАНИЗИРАНИЯ ЧОВЕШКИ ЖИВОТ НА ЗЕМЯТА

Ноам Чомски
18.09.2020 / 15:52

"В цялата човешка история не е имало нищо като това", заяви Чомски през септември в интервю за The New Statesman. "Достатъчно стар съм за да си спомням, при това много добре, заплахата, че нацизмът може да превземе голяма част от Евразия, което не беше малко притеснение. Американските военни стратези очакваха, че тази война ще завърши с един регион доминиран от Германия и един от Съединените щати.... Но дори и това, колкото и ужасно да беше, не е като края на организирания човешки живот на Земята, пред който се изправяме", заяви Чомски.

"Намираме се в период на изумително сливане на много тежки кризи. Степента им се илюстрира от последната настройка на известния Часовник на Страшния съд. Миналия януари го настройха и преминаха от минутите до 12 към секунди, което значи всеобщо унищожение. И това беше преди мащабната пандемия, която виждаме сега", предупреди той.

Ноам Чомски описа опасностите, пред които светът се изправя, а именно ядрена война, климатична катастрофа и рязко влошаване на демокрацията.

Чомски похвали американския президент Доналд Тръмп в успехите му в справянето частично с първите две заплахи, но го разкритикува за несправянето с последната.

"Що се отнася до влошаването на демокрацията, станало е направо шега. Изпълнителната част от американското правителство изцяло преследва всички дисидентски гласове. Сега са останали с група неискрени ласкатели", каза Чомски.

Интервюто с прочутия общественик стана преди първата среща на Прогресивния интернационал, насрочена за 18-20 септември.

Прогресивният интернационал е създаден от сенатор Бърни Сандърс и бившия гръцки финансов министър Янис Варуфакис и има за цел да предотврати крайнодесния авторитаризъм.

Ноам Чомски, който е на 91 е известен американски лингвист, философ и политически активист, един от основателите на областта на когнитивната наука. Той е професор по лингвистика в Аризонския университет и в Масачузецкия институт по технология.

Превод: СМ

https://pogled.info/svetoven/noam-chomski-zaplasheni-sme-ot-kraya-na-organiziraniya-choveshki-zhivot-na-zemyata.120564

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев