АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВАНЯ ГРИГОРОВА: УПРАВЛЯВАЩИТЕ СА СПЕСТИЛИ МЕЖДУ 200 И 600 МЛН. ЛВ. ОТ МЯРКАТА 60 НА 40

Ваня Григорова
18.09.2020 / 14:45

Чрез мярката 60 на 40 управляващите са си спестили между 200 и 600 милиона лева от бюджета за обезщетения за безработица.

Това обяви икономическият експерт на Конфедерация на труда "Подкрепа" Ваня Григорова.

Данните от направения анализ на предприетите от правителството антикризисни мерки сочат, че благодарение на тази мярка е запазена заетостта на 172 000 души чрез изплащането на компенсации на обща стойност малко над 185 милиона лева:

"Когато казваме, че са излети безпрецедентни средства за запазване на заетостта, трябва да видим каква е била алтернативата, изчисляваме колко биха били нужни за изплащане на обезщетението за безработица на тези 172 хиляди лица, тоест спестеното за държавния бюджет е между 207 милиона и 600 милиона лева от това, че беше приложена мярката 60 на 40, а не бяха оставени тези хора да се регистрират в бюрото по труда".

Григорова припомни, че първоначално предвидените средства за мярката 60 на 40 бяха в размер на 1 милиард лева, а на практика са изхарчени едва 15 процента от тях.

Анализ на социално-икономическите мерки по време на извънредното положение се прави на организиран от сдружение "Солидарна България" и фондация "Фридрих Еберт" форум. За участие са поканени представители на министерствата на икономиката и на труда и социалната политика, синдикални и работодателски организации. Целта е анализът да подпомогне изработването на ефективни мерки за настъпващия есенно-зимен период.

Според организаторите на днешния форум общественото внимание е насочено към ефекта от социално-икономическите мерки по време на извънредното положение, тъй като направените изводи за положителните и отрицателни последствия трябва да помогнат за конструиране на по-ефективни мерки през идващите есенни и зимни месеци, в които се очакват нови икономически затруднения в България и света.

Заявката на организаторите е да дадат отговор на въпроси като: работниците или работодателите бяха подпомогнати, колко средства бяха използвани по ключовите правителствени мерки; спестиха ли средства управляващите с мярката 60:40; какво загубиха работещите по време на извънредното положение.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев