АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БСП И ДПС ПОИСКАХА ОСТАВКАТА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПАРЛАМЕНТА ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА

Цвета Караянчева
17.09.2020 / 13:04

БСП и ДПС поискаха оставката на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, макар и с различни мотиви.

Пореден скандал се разрази в пленарната зала, след като от БСП поискаха оставката на Цвета Караянчева заради вчерашния случай с протестиращи.

Атон Кутев от ПГ на "БСП за България" прочете декларация във връзка с вчерашните събития, при които част от протестиращите влязоха в сградата на парламента. Кутев защити протестиращите майки на деца с увреждания и тези, които вчера влязоха в парламента.

От трибуната той упрекна ГЕРБ, че използват пандемията, за да налагат ограничения към протестиращите и към журналистите до и в сградата на парламента. Той обвини отново ръководството на Народното събрание, че вчера не е допуснато детето, което беше с протестиращите майки, да използва тоалетната в сградата. Кутев поиска оставката на председателя Цвета Караянчева и добави:

"Не допуснахте детето с увреждания до тоалетната. Надявам се това да е последния път в Народното събрание, когато тоалетната на Народното събрание е станала политически фактор".

Караянчева се оправда, като обяви, че вчерашната ситуация е била чиста провокация. Тя определи случката като опит на Мая Манолова да се върна отново в Народното събрание и допълни: "Това е институция, която има правила и те трябва да се спазват, а не тази агресия и тези провокации, с които една неуспяла кметица се опитва да вдига рейтинга си по този начин".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че започва консултации с парламентарните групи за оставката на председателя на парламента Цвета Караянчева. Според него, тя бездейства по отношение на правилата и съвместимостта за избор на ръководството на Централната избирателна комисия:

"Тъй като вие не внасяте сигнал за съвместимост или несъвместимост тук, в тази зала за разглеждане - органът по избора и назначаването на ръководството на Централната избирателна комисия е Народното събрание, ние ще предприемем консултации за оставката на председателя на Народното събрание и ще внесем такъв проект".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев