АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ ОТХВЪРЛИХА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА ВМРО ЗА ОТПАДАНЕ НА НОМЕРАТА В БЮЛЕТИНАТА

Народно събрание
16.09.2020 / 16:01

След оспорвани дебати в парламента беше отхвърлено предложението на ВМРО за отпадане на номерата в бюлетината пред имената на политическите сили.

Вносителите признаха, че това е друг начин за въвеждане на образователен ценз в изборния процес. ГЕРБ, ДПС и "Воля" не участваха в обсъждането, а от БСП напълно отхвърлиха аргументите на ВМРО.

Предложението на ВМРО подкрепиха депутатите от групата на патриотите и петима депутати от ГЕРБ.

ДПС и "Воля" не участваха в гласуването. Вносителите бяха категорични, че с предложението ще се преодолее купеният и корпоративен вот. Депутатите Красимир Богданов и Александър Сиди:

"Нека да е за образоването на тези избиратели, които да станат грамотни".

"Очевидно политическата ни класа в момента не иска да премахнем възможността за манипулиране на вота в гетата".

Социалистите отхвърли аргумента на ВМРО. Депутатите Тодор Байчев и Филип Попов:

"Една бюлетина ще бъде дълга 50, 60, 70 сантиметра. Не мога да кажа колко дълга. В такъв случай ще се затлачи самото гласуване с грамотни избиратели, които се бавят".

"Това е един фойерверк, това е един кьорфишек, номерчето, номерчето просто не минава".

А гарант за честен вот е машинното гласуване, настояха социалистите. Депутатът Милко Недялков:

"Чрез машинното гласуване да общуват правилно и да натискат тази партия, това квадратче, за което искат да дадат своя глас, а не пръчицата, която ще покаже от ръководителя къде ще се сложи хикса".

На аргументите остро възрази депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов:

"Защо вие демократите от БСП ще отнемете правото на хората, които искат да гласуват с хартиена бюлетината. А защо не ги питате, ако продължава тази пандемия с коронавирус дали ще искат да пипат машините, защото кой ще ги дезинфектира, вашите застъпници от БСП ли ще пръскат?".

Досега депутатите отхвърлиха предложенията на ДПС за отпадане на уседналостта и агитацията на език, различен от българския при осигурен превод на български.

По-рано от БСП и ДПС оспориха с текстовете да се постигне нужната промяна за честни и прозрачни избори.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова за подкрепа на предложението за изцяло машинно гласуване и за оттегляне на предложенията, внесени от ГЕРБ, голяма част от които са свързани с реда на избор за Велико народно събрание:

"Това беше спасителният пояс за Бойко Борисов и за вас и чрез промените в Кодекса гарантираме фалшифициране на изборите, за да се върне същият модел отново".

Съпредседателят на групата от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов контрира:

"Години наред се надува балонът за магичното решение на честността на изборите чрез машинно гласуване. Този празен балон някой ден ще се спука, след нас идват и други избори, но когато се спука ще бъде оспорен вотът като цяло. Съжалявам, но ние не желаем да носим отговорността за оспорването на вота като цяло".

ДПС за пореден път поиска отлагане на дебатите с няколко дни за изготвяне на проект, за да събере широка подкрепа. Депутатът Хамид Хамид отбеляза:

"Свалете розовите очила. Много розово е това заглавие "Закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс", почти нищо не правим с него. Имате последния шанс за диалог. Отложете го този кодекс, защото той няма да работи, той ще създаде предпоставки за опити за изборни измами, фалшификации, а хаосът е неминуем".

От ГЕРБ определиха като порочно опитите за внушение, че изборите се манипулират. Депутатът Тома Биков коментира:

"Но когато излизаме от тази трибуна обявяваме, че те ще бъдат задължително фалшифицирани, внушаваме две неща, че няма смисъл да се гласува на първо място, и че вие ще загубите изборите. Ами ако вземете да ги спечелите, тогава фалшифицирани ли ще бъдат, защото се наслушахме и по време на местните избори какви огромни фалшификации има в цялата страна, единствено в Русе и Перник няма. Защо така?".

Преди гласуването на заглавието на законопроекта ще има поименна проверка в пленарната зала, поискана от ГЕРБ.

Предложенията на ГЕРБ предвиждат да се гласува и с машини, и с хартиени бюлетини. Предлагат и създаване на нова глава в Изборния кодекс за въвеждане на смесена система при избори за Велико народно събрание.

ГЕРБ предлагат мажоритарен избор на половината депутати във Великото народно събрание, а останалите 200 да се избират пропорционално, както и осигуряване на възможност за машинно гласуване или с хартиени бюлетини във всички секции с над 300 избиратели.

Проектът на ГЕРБ дава възможност за гласуване в два последователни дни заради коронавируса.

Измененията, внесени от БСП, предвиждат гласуване само с машини, а обезпечаването на машинното гласуване да е отговорност на Министерския съвет, а не на Централната избирателна комисия.

Промените, внесени от ДПС, предвиждат отпадане на квадратчето "Не подкрепям никого" в бюлетината, както и текстът за задължителното гласуване да бъде заличен. От Движението предлагат много по-високи прагове на преференциите, отпадане на уседналостта при местни и европейски избори и агитация на майчин език, различен от българския, при осигурен превод на български.

От НФСБ предлагат запазване на общия ред, предвиден в Конституцията, за избори за Велико народно събрание и отпадане на възможността за гласуване в два последователни дни.

Предложенията на ВМРО предвиждат премахване на номерата в бюлетината пред имената на политическите сили и пряк избор за кмет в населени места с над 200 жители, а не както е досега – с над 350 жители.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев