АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЪЛГАРИЯ Е ПОЕЛА НОВ ВЪНШЕН ДЪЛГ ЗА 2,5 МЛРД. ЕВРО

Кирил Ананиев
16.09.2020 / 15:57

България е поела нов външен дълг за 2,5 млрд. евро в две емисии - със срочност от 10 и от 30 години, потвърдиха за "Хоризонт" източници, близки до процеса.

Новото задължение е при много изгодна цена. Страната ни има право на нов дълг от 10 млрд. лева за цялата 2020 година.

До момента е поет за милиард и 200 милиона лева като държавни ценни книжа.

Oт финансово министерство потвърдиха, че България успешно пласира облигации, представляващи Главен, необезпечен заем във формат „Regulation S“, в два транша от по 1,25 млрд. евро и срочности от 10 и 30 години.

Постигнатите на 15-и септември параметри на двата транша са следните: за 10 годишната облигация – средна цена 99,863, лихвен купон в размер на 0,375 % и доходност от 0,389%, докато за 30-годишните книжа средната цена е 99,566, лихвен купон в размер на 1,375% и доходност от 1,476%. За първата емисия е имало 255 поръчки, а за втората - 236 поръчки, което е сигнал за наистина висок интерес.

Ролята на Водещи мениджъри беше поверена на BNP Paribas, Citi, JP Morgan and UniCredit, посочват от финансовото министерство.

Възползвайки се от благоприятните текущи пазарни условия и оскъдните възможности за инвестиране в рамките на рисковия сегмент, към който принадлежи страната, България се завърна на международните капиталови пазари след повече от 4 години отсъствие от последната емисия през март 2016 година.

Министър Ананиев заяви, че първоначалният план е бил да се предложат облигации за около 2 млрд. евро, но емисията е била четирикратно преподписана. Според него заявките са били за над 7 млрд. евро, като в крайна сметка са били продадени по 1,25 млрд. евро от всяка една от две емисии.

Ананиев определи проведения аукцион като "уникален резултат", тъй като постигната доходност може да се сравни с тази на страни с по-висок кредитен рейтинг от този на България.

Това е първото излизане на нашата страна на международните дългови пазари от 2016 година насам и първото емитиране на 30-годишен дълг.

Парите ще отидат за рефинансиране на съществуващ дълг, увеличение на фискалния резерв и покриване на социално-икономическите мерки, приети от правителството. Средствата ще се използват и за икономическото възстановяване на страната, както и за финансиране на бюджетния дефицит.

Българските инвеститори са придобили 16% от общия размер на книжата, имало е и много чуждестранни и институционални инвеститори. „Постигнахме доходност, която намалява разходите при обслужване на нов дълг и при двете емисии. Лихвите ще са много по-ниски от първоначално заложените", каза Ананиев. Той добави, че ключов фактор за успеха е и международното признание, което България получи с влизането си във валутно-курсовия механизъм ERM II през юли тази година.

По данни на Министерството на финансите при записването са доминирали фонд мениджъри и банки. Българските инвеститори са придобили 16% от общия размер на книжата. Имало е участие на инвеститори от Германия, Великобритания, САЩ, Нидерландия, Швейцария, Белгия.

След четиригодишно отсъствие от външните дългови пазари България се завърна като държава, към която има много голямо инвеститорско доверие, заяви финансовият министър Кирил Ананиев в първата си медийна изява след като пое поста от бившия финансов министър Владислав Горанов.

"Тази емисия ще използваме за рефинансиране на съществуващ дълг досега, за увеличаване размера на фискалния резерв, в това число ще използваме този ресурс за покриване на финансово осигуряване на социално-икономическите мерки, които прие правителството във връзка с КОВИД-19 и разбира се за икономическото възстановяване"

Към момента се работи в хипотезата за дефицит от три процента към края на годината, но това не изключва преактуализация на бюджета за 2020 година, допълни Ананиев.

"Разбира се, коментираме възможността за актуализация на бюджета за тази година, но според мен тази актуализация ще засегне най-вече неизпълнението на приходната част, която е свързана, по обективни причини, с несигурност за изплащане на концесионното възнаграждение за летище София и неизпълнението на ТОЛ таксите".

До момента страната ни е поела общо 6 милиарда и 100 милиона лева дълг от вътрешния и външен пазар от началото на годината при лимит десет милиарда лева за годината. Само при нужда отново ще се излезе на вътрешните пазари. Нова емисия на външните пазари тази година няма да има.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев