АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

69-А ПОРЕДНА ВЕЧЕР НА ПРОТЕСТИ ПРОТЕЧЕ СПОКОЙНО

 На 69-ата вече на протест майки от "Системата ни убива" пуснаха бели фенери с буквите от думата "оставка"
16.09.2020 / 08:03

Протестиращи се събраха за 69-а поредна вечер на площад “Независимост” с искания за оставка на правителството на Бойко Борисов и на главня прокурор Иван Гешев. Демонстрацията протече спокойно и без инциденти.

И днешната антиправителствена демонстрация преминава под мотото "Нас не ни е страх". Движението по бул. "Цар Освободител" беше блокирано от площад "Независимост" до кръстовището с ул. "Г.С. Раковски".

Последва блокиране за поредна вечер от страна на протестиращите на Орлов мост, след като към 21.15 часа от площад "Независимост" тръгна обичайното шествие към ключовото кръстовище. На моста имашe импровизиран рок концерт, въпреки че голяма част от протестиращите се разотидоха. Малцината останали стояха близо до тротоарите, така че да позволят безпрепядственото преминаване на линейки и към 23.30 часа и те освободиха ключовото кръстовище на Орлов мост за нормално движение.

Полицейското присъствие в района беше слабо забележимо.

По-рано вечерта организаторите на антиправителствената проява обещаха утре, когато ще бъде 70-тият ден на протеста, да има изненади за управляващите, но без да уточняват какви ще бъдат те.

Организаторите на протеста също така предупредиха, че утре депутатите ще изменят Изборния кодекс на второ четене.

Ще се опитат да върнат хартиените бюлетини заедно с машините, предупреди един от "отровното трио" - Арман Бабикян и добави: "Ще се опитат да удължат срока за доставката на машините с още месец и половина, за да няма време за доставката им до изборите и така да се гласува само с хартиени бюлетини. Така ще могат отново да се опитат да спечелят с машинации, с кражба на вота на българите".

Докато все още се подготвяше традиционната прожекция на стената на бившия Партиен дом по-рано тази вечер, майките на децата с увреждания от инициативата "Системата ни убива" организираха своя проява.

Бели хартиени фенери полетяха над сградите на бившия партиен дом и Министерския съвет по време на 69-тия антиправителствен протест. Малко след 20.00 часа те бяха запалени и пуснати от деца, организирани от майките от инициативата "Системата ни убива".

Всеки от фенерите беше с една от буквите в думата "оставка".

"Фенерите са мечтите на децата ни, които се надяваме да не отлетят безцелно. Напротив, искаме техните мечти да бъдат реалност", заяви пред БНР Илиана Маринова от инициативата "Системата ни убива".

Първият учебен ден беше във фокуса на изказванията от импровизираната протестна трибуна на площад "Независимост".

Паралелно с това на стената на сградата на парламента бяха прожектирани телевизионни участия на премиера Бойко Борисов и на лидера на партия "Воля" Веселин Марешки, който ден по-рано получи осъдителна присъда.

Обстановката беше спокойна по време на целия днешен протест в София.

На метри пред Министерството на образованието по-рано днес се проведе и протест на родителите, които не одобряват маските в училище.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев