АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ ЩЕ ОБСЪДЯТ НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ ПРОМЕНИТЕ В ИЗБОРНИЯ КОДЕКС

Народно събрание
16.09.2020 / 08:06

Народното събрание ще обсъди на второ четене промените в Изборния кодекс. Между двете четения бяха внесени пет законопроекта.

Предложенията на ГЕРБ предвиждат да се гласува и с машини, и с хартиени бюлетини. Предлагат и създаване на нова глава в Изборния кодекс за въвеждане на смесена система при избори за Велико народно събрание.

ГЕРБ предлагат мажоритарен избор на половината депутати във Великото народно събрание, а останалите 200 да се избират пропорционално, както и осигуряване на възможност за машинно гласуване или с хартиени бюлетини във всички секции с над 300 избиратели.

Проектът на ГЕРБ дава възможност за гласуване в два последователни дни заради коронавируса. Измененията, внесени от БСП, предвиждат гласуване само с машини, а обезпечаването на машинното гласуване да е отговорност на Министерски съвет, а не на Централната избирателна комисия.

Промените, внесени от ДПС, предвиждат отпадане на квадратчето "Не подкрепям никого" в бюлетината, както и текстът за задължителното гласуване да бъде заличен. От Движението предлагат много по-високи прагове на преференциите, отпадане на уседналостта при местни и европейски избори и агитацията на майчин език, различен от българския, при осигурен превод на български.

От НФСБ предлагат запазване на общия ред, предвиден в Конституцията, за избори за Велико народно събрание и отпадане на възможността за гласуване в два последователни дни.

Предложенията на ВМРО предвиждат премахване на номерата в бюлетината пред имената на политическите сили и пряк избор за кмет в населени места с над 200 жители, а не както е досега – с над 350 жители.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев