АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДОЦ. МАНГЪРОВ: МАСКИТЕ НИ ПАЗЯТ ОТ КОРОНАВИРУСА ТОЛКОВА, КОЛКОТО ЧЕРВЕН КОНЕЦ ОТ БОЛЕСТИ

Доц. д-р Атанас Мангъров
12.09.2020 / 00:16

Няма нито едно клинично изследване, което да доказва, че има полза от носенето на маски. Със същия успех можем да накараме децата да носят червен конец и да вярваме, че ще ги пази. Това заяви началникът на детското отделение в Инфекциозната болница в София доц. д-р Атанас Мангъров в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Изолаторите в училищата няма да помогнат по никакъв начин. Представете си, че на едно дете му става лошо и го изолират, но там има и друго дете. През това време детето си е общувало с другите деца. Преди да се проявят симптомите, то си е било достатъчно заразно. Всъщност ние нищо не правим, защото децата са минали през рискова среда“, обясни той.

„Не бих съветвал тези, които се установят за болни, да се тестват с PCR. Това ще е безумно. Ще се стигне до това, че в рамките на няколко седмици всички училища трябва да бъдат затворени. Ако искаме да постигнем това, по-добре да обявим нулева година и да не се учи“, заяви началникът на детското отделение в Инфекциозната болница в София.

„Ние тук се справяме много добре. Тези страни, които много силно се изолираха и маскираха, в момента се връщат назад. Ние направихме правилното нещо. При нас нещата са на едно ниско ниво и нямат нищо общо с това, което се случва във Франция, Италия и т.н.“, категоричен бе доц. Мангъров.

„Ваксина има, но тя не е добре изпитана. Русия е по-напред със 7-8 години в изпитанията от нас. Те използват разработка на база на вируса Ебола. Но тя също трябва да мине през различните фази на изпитание. Въпросът опира до това кой ще патентова ваксината, която е добре изпитана и надеждна, и кой ще печели от това, посочи Атанас Мангъров.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев