АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ ПРИЕХА ПРОЦЕДУРНИ ПРАВИЛА ЗА ИЗБОР НА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЦИК

Народно събрание
10.09.2020 / 11:33

Парламентът, в отсъствие на опозицията, прие процедурни правила за избор на председател на ЦИК, предаде Агенция "Фокус". "За" правилата гласуваха 109 народни представители, "против" -0 и "въздържали се"- 16, с което бяха приети.

Изборът на председател на специализирания орган се налага след като на 27 август 2020 г. досегашният Стефка Стоева подаде оставка.

Съгласно приетите правила българските НПО могат да правят предложения за председател на ЦИК до народните представители, парламентарните групи в 4-дневен срок от приемането на тези правила от Народното събрание. Предложенията се правят от народни представители, парламентарни групи в писмена форма в 5-дневен срок от приемането на тези правила от Народното събрание.

Предложенията трябва да съдържат писмени мотиви. Правилата предвиждат кандидатите да се проверяват към принадлежност към ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Изслушването на кандидатите ще се състои в Комисията по правни въпроси, като то се провежда на открито заседание, което се излъчва в реално време чрез интернет страницата на Народното събрание.

Гласуването е явно чрез компютъризирана система на гласуване по азбучен ред по собствени имена. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев