АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОТЕСТИТЕ: ДЕН 63 - ПОДГОТОВКА ЗА ВТОРОТО ВЕЛИКО НАРОДНО ВЪСТАНИЕ

Протестът - 63 ден
09.09.2020 / 22:46

За 63-та поредна вечер в триъгълника на властта – между бившия Партиен дом, Министерски съвет и Президентството се събраха недоволните протестиращи срещу кабинета на Борисов и главния прокурор, предаде БГНЕС.

За 10 септември (четвъртък) е обявено така нареченото "Второ велико народно въстание" за 8.00 часа сутринта. Днес адвокат Николай Хаджигенов даде "инструкции за безопасност при задържане и полицейско насилие" във видео в социалната мрежа. "Длъжни сме да предположим, че утре отново ще има правителствени или платени от олигарсите на правителството провокатори. Такива хора вече не ги снимайте и не ги давайте на полицията, защото тя както вече знаем, не реагира. Отдръпнете се от тях. Ако обаче има достатъчно много хора, вероятно няма да може да се дръпнете никъде. Тогава просто седнете", подчертава Хаджигенов. "Нужно е да предположим, че отново ще има полицейско насилие. Полицията и жандармерията ще бъдат оборудвани всички с противогази, което означава много повече газ. Това, което трябва да запомним като среща с този газ, е да не пипате нищо с ръце, дръжте си ръцете далеч от очите, не се мийте с вода, защото става по-лошо. Ще бъде организиран пункт както и предишния път зад фонтана пред Президентството, зад сцената. Поръчали сме сухи кърпи, ръкавици".

Антиправителствената демонстрация на 10 септември е под надслов „Второ велико народно събрание“, а очакването отново е хиляди граждани да изпълнят пространството в и около т. нар. триъгълник на властта, заключен между сградите на Министерски съвет, Президентството и бившия Партиен дом, където се помещава българският Парламент.

Неформалните организатори от „Отровното трио“ вече заявиха непоколебимост в усилията си и призоваха да не се допуска насилие, както и опити за провокация, които да дискредитират мирния протест.

Тази вечер демонстрантите гледаха клипове с премиера Бойко Борисов, а на сградата на бившия Партиен дом прожектираха надпис "Велико Народно въстание 10 септември". Тук се раздаваха и тениски с надписи "Мутри вън", както и "Оставка".

Протестът завърши около 22 часа без шествие днес. Организаторите посъветваха протестиращите да запазят силите си за утре. "Вземете роднините, приятелите и комшиите си, за да докажем, че спреят и водните оръдия не могат да ни откажат", каза Арман Бабикян от "Отровното трио".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев