АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АВТОРИТЕ НА СЛУЧАЯ С НАВАЛНИ ИЗМИСЛИХА НОВА ВРЪТКА, ЗА ДА ПРИКРИЯТ ЛЪЖИТЕ СИ

Навални
09.09.2020 / 11:04

И така, епизодът с отравянето на Навални пое по ново развитие, след като германското военно разузнаване заяви, че са открили следи от "Новичок" на бутилка с вода, от която уж пил руският дисидент.

Вместо това звучи все едно авторите на тази диверсионна операция са "бутилирали", тоест са станали неспокойни заради абсурдите в собствения си наратив.

Миналата седмица германското правителство обяви, че военната лаборатория на Бундесвера е засекла Новичок в организма на Алексей Навални. Това разбира се, доведе до нови обвинения, че Кремъл е отговорен за предполагаемия опит за убийство на Навални, използвайки нервно-паралитичната отрова от съветската епоха.

Проблемът за германската страна беше, че наративът им скоро се сблъска с противоречията от руските токсиколози, които са третирали Навални, когато му е станало лошо на полета от Сибир за Москва на 20 август.

Руските медици заявиха, че са тествали Навални за цял спектър от отрови, включително химикалите, които атакуват нервната система. Руските доктори потвърдиха, че не са открили следи от отрова.

Заключението им е, че комата на Навални е предизвикана от съществуващо медицинско състояние, най-вероятно диабет.

Още повече, в болницата в Омск, където Навални е настанен на 20 август казаха, че имат оригиналните проби от телесните му флуиди.

Именно този по-късен детайл явно е задължил германците да променят наратива си с нов елемент, а именно отровеното шише с вода. Ако наистина руснаците имат биологическите проби от Навални, които не показват присъствието на токсини, германската версия се разпада като фалшификат.

Това може да значи само, че предполагаемото засичане на Новичок от немците е било в резултат на целенасочено заразяване на телесните му флуиди докато е бил третиран в болницата в Берлин, където беше прехвърлен от Русия на 22 август.

Твърди се от Der Spiegel, че семейството на Навални държали бутилката с вода след като му станало лошо на полета от сибирския град Томск. Те уж не дали шишето на руските токсиколози в Омск, но вместо това го предоставили на германците, когато Навални пристигнал в Берлин.

Тази "врътка с водата" е удобна и нужна за да се избегне потенциалното объркващо противоречие от руската страна. Германците сега могат да твърдят, че имат доказателства, които руснаците нямат.

Но подобен сценарий създава още повече въпроси и прави германския наратив нереалистичен, за да не кажем абсурден.

Ако Новичок е използван за отравянето на Навални, 44-годишният дисидент най-вероятно щеше да е мъртъв вече. Също така, помощниците и стюардесите, които са имали контакт с него по време на полета му щяха да покажат също симптоми на отравяне.

Нереалистично е шише заразено със смъртоносна отрова е било транспортирано от семейството на Навални до Германия без да се заразят.

Странната афера с Навални има също странното сходство с аферата Скрипал. И все пак последната се цитира като прецедент за тази с Навални, за да се "докаже" вината на Русия.

Предполагаемото оръжие Новичок изглежда има уникалното свойство да губи смъртоносната си сила, когато е около други хора, които не са нарочени за жертви. Непосредствените жертви очевидно изпадат в мистериозна кома и не се чуват и виждат в обществото повече, държани на тайно от британското, а сега германското правителство.

Съществува и любопитната намеса на шишета и в двата случая - шишето с парфюм, което уж е криело Новичок в случая Скрипал в Англия през март 2018 г., а сега и шишето с вода при Навални.

Както при предполагаемия опит за убийство срещу двойния агент на МИ6 Сергей Скрипал, така и последният инцидент с руския опозиционен блогър Алексей Навални е без съмнение нагласена провокация, за да стартират нови санкции и агресия срещу Москва.

Веднага след новините за предполагаемото германско откритие на Новичок в тялото на Навални имаше и предвидими призиви за спирането на газовия проект между Русия и Германия "Северен поток - 2".

Не е тайна, че про-американските германски политици отдавна са срещу амбициозния план за енергийна търговия с Русия.

Германският канцлер Ангела Меркел досега беше твърдо решена в искането си за завършването на "Северен поток - 2", въпреки големия натиск от страна на администрацията на Тръмп и американския конгрес, който има за цел да го провали. Американският план е очевидно да се заменят руските газови доставки с американски.

Опитът за убийство на Навални с отрова очевидно се вписва много добре в тази стратегическа американска цел. Предвид лоялността на германското военно разузнаване и някои политици към трансатлантическата ос, не е трудно да се види как една такава нагласена провокация може да се оркестрира срещу Москва.

Проблемът е, че в бързината си да нагласят Навални като жертва, за да саботират "Северен поток - 2", авторите пропуснаха нещастната възможност руски доктори потенциално да оборят твърденията им, че е открит Новичок в тялото на Навални.

Осъзнавайки глупавата си грешка, авторите са длъжни да изобретят нова врътка в историята, включвайки уж заразената бутилка с вода. От гледна точка на надеждността обаче, това ново откритие не се връзва.

Това навява опасни възможности за оцеляването на самия Навални. Като опозиционна фигура, която дълго време бе героизирана и преувеличавана от Запада като върховният враг на руския президент Владимир Путин, Навални е по-ценен мъртъв, отколкото жив като пропагандно оръжие.

С нагласения наратив, който се разпада, изкушението може драматично да промени сценарий на случая Навални, който "да почине" от новичок.

Финиън Кънингам

Превод: СМ

https://pogled.info/svetoven/avtorite-na-sluchaya-s-navalni-izmisliha-nova-vratka-za-da-prikriyat-lazhite-si.120233

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев