АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОГНЯН ИСАЕВ: 10% ОТ УЧЕНИЦИТЕ ВСЕ ОЩЕ НЯМАТ ДОСТЪП ДО ЕЛЕКТРОННИ УСТРОЙСТВА

 Огнян Исаев
08.09.2020 / 12:38

От образователна, социална и психологическа гледна точка, започването на учебната година присъствено е добре и за учениците, и за родителите“, каза в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Огнян Исаев, директор на Програма „Образователни възможности и постижения“ към Тръста за социална инициатива относно предизвикателствата на онлайн обучението.

„Училището е място, където се осигуряват възможностите както за социализацията, така и за развитие и придобиване на ключови компетентности на детето. Присъственото образование е добре и за учителите, които си нарушиха рутината и навлязоха в друга роля“, коментира още Исаев.

По думите му и експертите от Министерството на образованието са на мнение, че присъственото започване на учебната година е много добре.

„Между 30 – 40 на сто от децата у нас живеят в риск от бедност, сочи статистиката, но има едни 10 на сто, за които образованието е невъзможно и в присъствена, и в онлайн формата му. Причината за това е, че тези деца са от бедни семейства и от крайно отдалечени места“.

Исаев припомни, че по данни на Министерството на образованието от началото на електронното обучение през изминалата учебна година, децата, които нямат достъп до електронни средства са около 35 хиляди деца, а около 35 хиляди деца нямат достъп до интернет – тоест това са около 10 на сто от учениците у нас.

„Сега има информация, че преди началото на тази учебна година около 40 хиляди деца нямат електронни устройства. Тоест пак 10 на сто от учениците, ако се премине към онлайн обучение, тези деца няма да имат достъп до него.“

Огнян Исаев посочи още:

„Заедно с „Амалипе“ успяхме да осигурим 1000 нови таблети или електронни устройства, втора употреба лаптопи, които да предоставим на учениците в нужда. Списъкът беше много дълъг, помогнахме на тези, с които успяхме да се свържем. По моя информация от МОН са успели да раздадат в някои столични училища между 5 до 10 електронни устройства, което е крайно недостатъчно.“

Исаев смята, че в възползвайки се от пандемията, МОН трябва да стане по гъвкаво и да се опита да въведе хибридните форми на обучение, които са бъдещето на образователните системи, което се вижда в западните страни.

„Липсват и политики, свързани със социалната подкрепа в училище. Все още нямаме информация, ще се отнемат ли детските надбавки при пет неизвинени отсъствия. Това е много сериозна рестриктивна мярка.

Нямаме информация какво се случва с механизма за обхват на учениците – дали той ще работи…“

Недостатъчно е само учениците от 8 клас, които живеят в семейства с доход по нисък или равен на 450 лв. за предходната година, да се подкрепят с 250 лева с решение на Министерски съвет – това заяви още Исаев.

15 на сто са завършилите средно образование ромски ученици през 2011 година, през 2019 година процентът е вече 23 на сто , стана ясно от думите на Исаев.

За 10 години процентът на ромите с висше образование се е увеличил от 0,5% на над 2%.

"Има сериозен положителен трент, но то е свързано с повишаване на доходите на ромските семейства".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев