АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЩЕ ИМА ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ НА УЧЕБНАТА ГОДИНА, НО С ПО-МАЛКО ПРИСЪСТВАЩИ

Красимир Вълчев
08.09.2020 / 11:15

Ще има официално откриване на учебната година, като има препоръки за по-малък състав на присъстващите в двора на училищата. Това каза образователният министър Красимир Вълчев пред bTV. Препоръчали сме първите класове и 8 клас да са на двора, разбира се и другите могат да дойдат, но е по-добре да са в намален състав, може да има и мини чествания в класните стаи, допълни Вълчев. Според прочуване на образователното министерство 80 на сто от родителите искат децата им да са на училище в класните стаи, отбеляза министърът на образованието.

Ще има официално откриване на учебната година, но с по-малко присъстващи

Новите мерки за децата в училище са да носят маски в общите части задължително, а в класните стаи – не.

За учителите маските и шлемовете ще са задължителни навсякъде, особено ако преподават в няколко паралелки и класове.

Красимир Вълчев обясни, че за тези, които имат притеснения, ще се изготвят механизми и те няма да са длъжни да пускат децата си в класните стаи. Ще има компенсаторен механизъм и допълнителни консултации, ще се помисли и как да се включат електронно в процеса, допълни образователният министър.

Министърът на образованието съощи, че ще се закупят 80 хил. устройства, за да се помогне на семейства без такива. Но обясни, че няма как да се осигури на всяко дете такова. Те ще са на разположение в училищата, като ще се помисли и как да се помага на други учебни заведения при нужда.

Министър Вълчев каза още, че ще е възможно цели области или отделни училища или паралелки да се включват в дистанционно обучение, ако има случаи на кронавирус.

Предвидени са и резервни учители – привлечени най-вече са студенти по педагогика и хора от други области. Министърът призна, че това ще е едно от големите предизвикателства особено когато няма как да се тестват всички преподаватели.

Децата, които имат здравословни проблеми като астма, с документ от лекар няма да се налага да носят маски, но ще трябва да са по-рядко в общите части. Вълчев заяви и че санкции за неносене на предпазни средства няма да се отправят към родителите, а към децата, като най-рестриктивната ще е преместване в друго училище.

бТВ

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев