АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВАСИЛ ВЕЛЕВ: СВЕТЪТ БЕШЕ ПРЕД КРИЗА ПРЕДИ ДА СЕ ПОЯВИ КОРОНАВИРУСЪТ

 Васил Велев
08.09.2020 / 08:50

"Светът беше пред криза преди да се появи коронавирусът", каза пред БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. По думите му сега всички - и международни финансови институции, и правителства - могат да се оправдават с пандемията за всичките си грешки, които са допуснали.

"Според прогнозата на Европейската комисия България ще има спад на БВП от около 7%, това е разлика от повече от 10 процентни пункта спрямо прогнозата. При този спад е нормално да не се очаква увеличение на работните заплати", подчерта той.

Велев посочи, че предложенията на индустриалците остават същите от март месец:

"Трябва да се ускори вливането на ликвидност в икономиката. Забавянето е огромно и няма вече как да се навакса, но поне да не се увеличава. Затова бюджетът е в излишък в условия на криза".

По думите на Васил Велев мярката за подкрепа при безработицата не се прилага правилно у нас, в сравнение с другите европейски страни и затова в България има 8 пъти по-голям ръст на безработицата.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал заяви в предаването "Преди всички", че организацията не е била потърсена за подкрепа от собственици на бизнеси, които са били в някаква форма репресирани от държавата заради това, че участват в антиправителствените протести:

"Не знаем те очакват ли, искат ли нашата подкрепа, за да я дадем".

Велев посочи, че от Асоциацията подготвят позиция, свързана с това, и когато Управителният съвет на АИК я одобри, ще я оповестят.

Той беше категоричен, че не следят дали работниците и служителите им участват в протестите, но отчете, че не се забелязва демонстрациите да са се отразили на производството:

Като работодател той изтъкна, че в компанията, която ръководи, не би ограничил гражданските права на работниците, като попречи на излизането им на протест, за да избегне проверка от държавни институции.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев