АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

В ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА УПРАВНИЦИТЕ НЕ СЕ КРИЯТ, А ГЛЕДАТ ГРАЖДАНИТЕ С ЧИСТА СЪВЕСТ И ДОВЕРИЕ

Президентът Румен Радев
06.09.2020 / 22:14

В Пловдив се провежда тържествена заря-проверка по случай 135 г. от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Слово произнесе кметът на Пловдив Здравко Димитров, прекъсван от освирквания на протестиращи, водени от двама от „Отровното трио“ – Арман Бабикян и адвокат Николай Хаджигенов.

Президентът Румен Радев също участва в тържествената церемония. Той също произнесе слово.

„Българският народ взе в свои ръце съдбата си преди 135 години. Половин България бе оставена под властта на султана. Възродена България показа на света как без насилие един просветен народ се събира под общата стряха на своята историческа родина и няма сила, която да го спре. Съединението е акт необратим, хора дръзки и свободолюбиви се намират винаги в нашата история“, започна президентът.

„Днес будна България преоткрива силата на девиза – „Съединението прави силата“ с единение около ценностите – свобода, справедливост, равенство пред закона. В чиста и свята република управниците не се крият, а гледат гражданите с чиста съвест и доверие“, каза още той.

Съединението е акт необратим, а българите са готови да отстояват свободата си. „Хора дръзки и решителни се намират винаги в нашата история, дори когато народът ни е изглеждал примирен“, допълни президентът.

„Говоря го от няколко години при срещите си с вас. Доскоро заедно с вас почитахме славното минало на нашите герои. Победите на нашата страна от историята. Но историята неумолимо се движи напред. Днес будна България преоткри силата на девиза „Съединението прави сила!“. Единението около ценности, братството на потчтените хора, които се борят за свободата, справедливостта и равенството на закона. За чистата и свята република на Апостола, в която управниците не се крият, а гледат гражданите с чиста съвест и доверие, защото заедно ратуват за доброто на България, в която българите са братя и разбират, че толерантността, солидарността и непреклонността са писали и продължават да пишат най-светлите страници в историята на България“, допълни Радев.

„От Съединението, от цялата ни възрожденска история знаем, че лъжите, хитруването и репресиите и политиканските интриги не могат да спрат един събуден народ, поел към своето осъзнато бъдеще. Поклон пред дръзките и храбрите! Да Живее единна България!“

На тържествената церемония в Пловдив присъстват вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на парламента Цвета Караянчева и множество други официални лица.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев