АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕВГЕНИЙ ДАЙНОВ: ОБЩЕСТВОТО ОТКАЗВА ДА БЪДЕ УПРАВЛЯВАНО ПО МУТРЕНСКИ НАЧИН

Евгений Дайнов
04.09.2020 / 17:26

“Това, което става в България в момента, много лесно може да се разкодира по следния начин - българското общество, особено по-младата му част, е вече европейско. То живее в 2020 г., в Европа. За българското общество нормата е Франция, Дания, а не Русия или Турция. Докато за тези, които управляват, това са мутри от 90-те години, а дори и тези, които не са мутри, те истински не разбират света, в който живеят, а и управляват по начин, по който се управляваха мутренските шайки през 90-те години.

Сега обществото, което е европейско, отказва да търпи и да бъде управлявано по мутренски начин, и се надига с целта да отхвърли тази тежест от себе си. Това мутренско управление и манталитетите от 90-те години, започнаха да ограничават всеки човек и възможностите за развитие на цялото общество. Хората не искат да бъдат така ограничавани”, коментира Евгений Дайнов.

По думите му това е културна революция на едни ценности срещу други ценности, а когато дойде време за избори, хората ще гласуват за поне три-четири партии, но в рамките на същата ценностна система, в която се намират те.

Относно случилото се на 2 септември, политологът заяви, че тогава протестът е преминал в режим революция.

Това тогава са се появили, както и в миналото през 1990 г. и през 1997 г., три групи екстремно настроени граждани - "едните са футболни агитки (обикновено от “Левски”), другите са патент на ГЕРБ - момчета, събрани от фитнесите на крайните квартали, които да провокират полицията, за да може после тя да има уж причина да бие редовно протестиращите, и третата група крайни хора са автентични протестиращи, които просто вече са стигнали до такава степен на отвращение и ярост, че са готови да преминат към насилие”, обясни политологът.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев