АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

"КАПИТАЛ": ДВА ПЛАЖА ЗА МАРЕШКИ

Веселин Марешки
04.09.2020 / 12:54

Малко преди партията на Веселин Марешки "Воля" да се съгласи да подкрепи внесените от ГЕРБ промени в конституцията, Министерският съвет направи малък подарък за варненския бизнесмен политик. Правителството даде на концесия плажа между Варна и Златни пясъци "Кабакум север 2" на фирма, свързана с лидера на ВОЛЯ. Дружеството е "Булмедикс 2012" - собственост на доскорошния депутат от "Воля" и смятан за дясна ръка на Марешки Андон Дончев. Този своеобразен подарък обаче не е изолиран случай, а е по-скоро традиция. Проверка на "Капитал" установи, че седмица по-рано - на 27 август 2020 г. Министерство на туризма е отдало другата част от плажа - "Кабакум север 1" под наем за 5 години на дружество, представлявано от майката на Марешки - Веска Марешка. Интересното е, че компанията бъдещ наемател "Белвекс" се е състезавала на търга за наем не с друг, а с "Булмедикс 2012" на Дончев.

"Булмедикс 2012" е избрана за наемател с цена от 40 хил. лв., но се отказва, като не внася в срок наемната цена. Това става ясно от заповедта на Министерство на туризма от края на август. Така се стига до избора на втория участник - "Белвекс", която обаче е предложила доста по-ниска цена - 25 хил. лв.

Любопитното е че същият елементарен тръжен трик, при която две близки на Марешки компании се състезават, а победителят се отказва в полза на втория, е бил използван и през 2016 г. при наемането на "Кабакум север - 1". Спестената сума тогава е 54 хил. лв. на година, като само местата на дружествата са разменени. Това явно по никакъв начин не смущава отговорното Министерство на туризма.

Непреместваема концесия

"Кабакум - Север" е същияг плаж, върху чийто пясък през 2012 г. Веселин Марешки построи небезизвестния си двуетажен "фитнес". При проверка тогава, ДНСК установи, че обектът се води "преместваем", въпреки забраната за строеж на плажа. Във фитнеса цената за час тренировка бе определена на 100 лв., а в комбинация с масаж - 10 хил. лв. По тази причина постройката на метри от морето и до днес е ползвана единствено от Марешки, пише dnevnik.bg. Заради фитнеса управляващи от ГЕРБ заговориха за разваляне на договора. Нищо подобно не се случи.

Новата процедура за отдаването на плажа "Кабакум Север 1" и тази за концесия на "Кабакум Север 2" явно се движат паралелно. От документите става ясно, че бреговата линия на първия е с дължина 209 метра, а "север 2", която съставлява южната част на плажа е с дължина 516 метра. Не става ясно кога и на какъв принцип ивицата е раздробена.

Концесионните процедури остават едни от най-непрозрачните и много информация в тях изобщо не присъства. Например не е ясно колко са били кандидатите за плажа, имало ли е състезание изобщо и ако да, какви са били другите оферти, какво става ясно от протоколите на изборната комисия. Всичко е в мъгла до финалното решение на Министерски съвет, когато се съобщават победителите.

"Булмедикс 2012" ще плати 22 051 лв. без ДДС за плажа за първата година, което е малко под 500 лева повече от минимално концесионно възнаграждение, обявено от Министерство на туризма - 21 689 лв. Чадърите и шезлонгите ще са по максимум 2 лв., а инвестициите в спортно-развлекателни дейности - 373 хил. лв. за 20-те години на концесията.

Източник: "Капитал"

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев