АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СВЕТИЯТ СИНОД: АРХИМАНДРИТ ДИОНИСИЙ НЕ МОЖЕ ДА ИЗРАЗЯВА СТАНОВИЩА НА БПЦ И ПАТРИАРХА

Архимандрит Дионисий Снимка: бТВ
31.08.2020 / 21:30

Архимандрит Дионисий е с наложена забрана за извършване на богослужения, срещу него се води църковно-наказателно дело и той не може да е изразител на становища на Светия Синод. Това съобщиха днес от БПЦ по повод зачестилите публични изяви на Дионисий, който е активен участник в антиправителствените протести.

През 2016 г. той беше освободен от поста предстоятел на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ след критики за нарушения на канона (заря за Великден, опит за въвеждане на входна такса за туристи и т.н.) и размяна на обвинения за финансови злоупотреби с други свещеници от храма, припомня бТВ.

Ето пълното съобщениe на Светия синод на Българската православна църква - Българска партиаршия:

Поради зачестили публични изяви и изказвания по политически теми в медийното пространство, и участието в различни мероприятия на архим. Дионисий (Мишев), Св. Синод на БПЦ-БП е длъжен да припомни следното:

От 2017 г. архим. Дионисий (Мишев) се намира под запрещение от свещенослужение (забрана за извършване на богослужения – аргос). Срещу него има и заведено църковно-наказателно дело за първостепенни канонически нарушения.

Архим. Дионисий (Мишев) не е и не може да бъде изразител на становища на Българския патриарх и Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия.

Всички изказвания, действия и призиви на архим. Дионисий (Мишев) да се считат за негово частно мнение, което по никакъв начин не изразява позицията на Българската православна църква.

Официалните документи и позиции на Св. Синод на БПЦ-БП се публикуват в официалния сайт на Св. Синод.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев