АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДПС НЯМА ДА ПОДКРЕПИ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА ГЕРБ ЗА НОВА КОНСТИТУЦИЯ И ВНС

Мустафа Карадайъ на извънредна пресконференция по време на заседание на Централното оперативно бюро на партията и парламентарната груп
31.08.2020 / 20:33

ДПС няма да подпише предложението на ГЕРБ за нова конституция и свикване на ВНС. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на извънредна пресконференция по време на заседание на Централното оперативно бюро на партията и парламентарната група. Той излезе специално, за да направи изявление пред медиите. Оперативното бюро на Движението и парламентарната група продължават да заседават.

ДПС няма да подпише предложението на ГЕРБ за нова конституция и решение за свикване на ВНС.

Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на извънредна пресконференция по време на заседание на Централното оперативно бюро на партията и парламентарната група.

Мотивите са, че проектът е:

- поредният удар срещу демокрацията и държавността;

- че се отрича от общочовешки ценности, като свобода и мир;

- че отказва правата на личността да бъдат издигнати във върховен принцип;

- че не отговаря на заявеното искане за рестарт.

Така на практика партията на Ахмед Доган сложи кръст на необмислените идеи на ГЕРБ за свикване на ВНС и за пореден път спаси държавността, парламентаризма и демократичните устои, върху които стъпва България.

ДПС буквално захвърли в коша "нефелния" проект на управляващите за нова Конституция, който стана обект на повсеместни критики от експерти, политици и общественици и от който ГЕРБ продължават да не се отказват.

Решението на ДПС е удар лично и върху премиера Борисов, който с мотива за "рестарт" и "даване властта на народа" нареди да се пише нова Конституция, без да отчита нагласите и реалностите в държавата.

Мустафа Карадайъ излезе специално, за да направи изявление пред медиите.

"Искаме да ви представим позицията на ДПС относно предложения проект за нова Конституция на Република България и идеята за свикване на Велико Народно събрание. Позицията на ДПС е - ДПС няма да подпише внасянето на нова Конституция на Република България и ДПС няма да гласува за свикване на Велико Народно събрание", обяви Мустафа Карадайъ.

"Според нас изготвения проект на нова Конституция е поредният удар срещу демокрацията и държавността. Проектът за нова Конституция се отрича от общочовешките ценности. Новата Конституция отказва правата на личността да бъдат издигнати във върховен принцип. Новата Конституция категорично не отговаря на заявеното искане за рестарт", категоричен е лидерът на ДПС.

"Новата конституция трябва да се приеме като нов обществен договор след сериозни дебати в спокойно, нормално и креативно политическо време", каза още Карадайъ.

Той подчерта, че трябва да се чуе мнението на експертните среди. Промените трябва да отстраняват констатирани недостатъци в действащата конституция и да бъдат насочени към постигане на върховенството на правото и укрепване на демократичните ценности, да приближат българския конституционен модел към най добрите международни европейски образци", подчерта Карадайъ.

 

"ДПС няма да подпише внасянето на нова Конституция на Република България и ДПС няма да гласува за свикване на Велико Народно събрание. Това е нашата позиция", повтори Мустафа Карадайъ в отговор на въпрос.

"Заседанието на ДПС продължава и по други теми и във връзка с новата сесия на Народното събрание", каза още той.

Така с днешното решение на ДПС двете основни системни партии - ДПС и БСП отпадат от бройката първо за събиране на 120 гласа за внасяне на проекта за Конституция, а после и за 160 за приемане на решението за свикване на ВНС, което обезмисля самия акт за създаване на нов Основен закон на страната.

За да изпълни повелята на премиера - на 2 септември да се съберат 120 гласа - ГЕРБ ще трябва да разчита на проблемни формации като ВОЛЯ, НФСБ и деветимата независими депутати, шестима от които са от "Атака".

Към този момент и ВМРО отказват да подпишат този конституционен проект.

Освен това, не е сигурно, че всички депутати на ГЕРБ ще се подпишат под този проект с мотива, че не искат да резилят името си.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев