АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУСИЯ Е ГОТОВА ДА ОКАЖЕ ПОЛИЦЕЙСКА ПОМОЩ НА БЕЛАРУС

Президентът на РФ Владимир Путин
27.08.2020 / 19:35

Русия има готовност да се намеси в Беларус, но засега това не се налага, обяви президентът Владимир Путин в телевизионно интервю. Той напомни, че Москва има задължения към Минск по линия на Договора за съюзната държава и Договора за колективна отбрана.

В ефира на държавната телевизия Владимир Путин съобщи, че по молба на беларуския лидер Александър Лукашенко е създал резерв от служители на правоохранителните органи, които са готови да заминат за съседна Беларус, ако се наложи. Засега обаче това не е необходимо, добави Путин:

„В разговора с Александър Григориевич стигнахме до извода, че сега няма такава необходимост. Надявам се, че няма и да има. Затова и не използваме този резерв“.

Според Владимир Путин беларуските правоохранителни органи се държат достатъчно сдържано, а някои външни сили се опитват да влияят на събитията в страната:

„Работата не е там, че нещо става в Беларус. Работата е там, че на някого му се иска да става нещо друго. Искат да влияят на тези процеси и да постигнат някакви решения, които отговарят, както мислят тези хора, на техните политически интереси“.

Президентът Путин изрази надежда, че страните в конфликта в Беларус ще проявят здрав разум и ще намерят изход без да стигат до крайности.

„Надявам се, че всички проблеми, а те са налице, иначе хората нямаше да излязат на улицата, това е напълно очевидно, ще се решават в рамките на конституцията, на закона и с мирни средства“, отбеляза държавният глава.

Путин определи задържането на 33-та руски наемници край Минск преди президентските избори в Беларус като съвместна операция на украинските и американските специални служби.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев