АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КРЕМЪЛ: НЯМА НУЖДА НИТО ОТ РАЗСЛЕДВАНЕ, НИТО ОТ "ШУМНИ И ПРАЗНИ ИЗЯВЛЕНИЯ" ЗА НАВАЛНИ

Президентът на РФ Владимир Путин и прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков
25.08.2020 / 19:44

Руското президентство определи като "шумни и празни" изявленията за за състоянието на опозиционера Алексей Навални и отхвърли нуждата от разследване, каквото поискаха германският канцлер Ангела Меркел, върховният представител на ЕС Жозеп Борел и други политици. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков направи коментарите пред руски и чуждестранни журналисти по-малко от ден след като германската клиника "Шарите" обяви, че Навални, прехвърлен там от спешната болница в Омск, е бил отровен. Няма нужда от разследване на ситуацията, а и германската клиника не е идентифицирала окончателно веществото, с което е отровен Навални, и не е ясно защо лекарите "бързат" да използват думата "отровен".

"Шумни и празни изказвания" е определение, дадено при коментар на въпрос от "Асошиейтед прес" за съобщението на "Шарите". Според Песков "не трябва да има място" за такива заявления: "Нищо ново не узнахме от това. Специално се свързахме с лекарите си и се осведомихме можем да се отнасяме към написаното от професионална гледна точка." По думите му атропинът, с когото е лекуван Навални, му е бил даван и от омските лекари "още от първия час".

Целият въпрос бе свързан с твърденията на опозиционера Иля Яшин, който поиска да се провери дали президентът Владимир Путин има връзка със случилото се, тъй като "престъпления от такъв мащаб не биха могли да се организират без одобрението, пряката заповед или най-малкото намека или кимането на президента." "Не смятаме да се отнасяме сериозно към този въпрос", каза той.

Ако обаче се потвърди със сигурност, че отравянето е причината за състоянието на Навални, ще има разследване, продължи Песков.

Източник: "Дневник"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев