АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КРАЯТ НА АМЕРИКАНСКАТА МЕЧТА: ХОЛИВУД ПРЕД КРАХ?

Холивуд
24.08.2020 / 19:18

Масовите протести на "Блек лайфс матър" разделиха Америка и последствията им стигнаха до Холивуд. Революцията върви с пълен ход. Уволняват белите актьори. В студиата цари атмосфера на страх и смут, а също набира сила и "антибелият расизъм". Така пише английския вестник "Daily Mail'' в репортаж от Лос Анджелис, в който се разказва драмата на легентарната американска "фабрика за мечти".

"Парализираната от КОВИД-19 киноиндустрия за 50 милиарда долара най-накрая се измъква от четиримесечната карантина и се изправя пред нов, напълно различен свят, където напрежението уверено като стрелка на термометъра", пише английския вестник.

"За всички позиции - сценаристи, директори, продуценти, оператори и тнт., наемаме само цветнокожи, жени или представители на сексуалните малцинства", обяснява един от босовете на филмово студио. Белите не трябва да гъкват, в противен случай ще им се лепне етикета "расист" и ще бъдат осъдени за "бяла привилегия".

"Всички треперят от страх при мисълта, че собствените ти думи могат да бъдат извъртяни, а после с кариерата ти е свършено. Мнозина си говорят, но публично всеки изглежда като поборник на мултикултурализма и се страхува да говори честно. Всичко се срива, това е пълен крах! Културният завой е толкова голям, че едно студио се готви да снима филм с изцяло черен екип и черни актьори", твърдят от вестника.

Холивуд, както казват, изивява едно "цунами, което обърна всичко надолу с главата". Един белокож сценарист, номиниран за "Еми" казва следното:

"Никога не съм виждал хората толкова изплашени. Къщите се разпродават. Хората напускат, защото дори когато всичко работи след пандемията, пак няма да има работа."

Лос Анджелис и Холивуд по традиция се считат за сърцето на либерална Америка. Големите звезди на американското кино са изнасяли много лекции и са поучавали света за човешките права, мултикултурализма и екологията: от кампанията за геноцида в Дарфур на Джордж Клуни до посланието на Леонардо ди Каприо за глобалното затопляне. Но сега на фона на расовите протести, които разрушават САЩ, Холивуд се срива бързо.

Както пише изданието Variety, повече от 300 артисти обвиниха Холивуд в подкрепа за полицията и запазването на културата на белия супремасизъм. Има страхове, че в резултат на случващото се, Холивуд ще престане да бъде световен център на филмовата индустрия, а хората просто няма да ходят на кино. Но по-важното е, че Холивуд като световен център на пропагандата на американския начин на живот, не може да предложи нищо позитивно на света.

Американската "фабрика за мечти" започна да се срива много преди пандемията и сегашните расови бунтове. През 2017-та Холивуд бе ударен от огромен скандал с легендарния продуцент Харви Уайнстийн, който бе не само един от стълбовете му, но и на цяла Америка. Филмите на Уайнстийн имат 341 номинации за Оскар и 81 статуетки. И изведнъж през октомври, The New York Times и The New Yorker публикуваха сензационни разследвания. Оказа се, че 65-годишният продуцент е посягал на актриси и служители на филмовите си компании в продължение на три десетилетия.

И тогава се разрази буря! Десетки актриси, някои от най-известните, започнаха да се надпреварват една с друга за да кажат, че Уайнстийн ги е насилвал и тормозел. Известният продуцент бе изгонен от управлението на собственото си студио, The Weinstein Company, Американската академия по кинематографически изкуства и науки, както и от много други места. Жена му го напусна, претърпя сърдечна операция и стана инвалид. Плати 25 милиона на разни жени за да снемат обвиненията си, но все пак получи 23-годишна присъда за затвор. Макар че подобни обвинения не са новост за САЩ. Президентът Бил Клинтън, както е известно, беше "лошо момче" с една от стажантките в Овалния кабинет. Но той избегна импийчмънт и спокойно завърши мандата си. Но случаят с Уайнстийн даде начало на движението #MeeToo ("Аз също") из целия свят. Много холивудски звезди бяха субекти на подобни обвинения и тормоз, включително Кевин Спейси, Силвестър Сталоун и Шварценегер.

Сега говорят, че самият Тръмп седял зад скандалите. Само опитни политически стратези, като тези в Белия дом могат да започнат такава мощна кампания за дискредитирането на Уайнстийн и други холивудски звезди. Но защо?

Работата е там, че "фабриката за мечти" отдавна е цитадела на американската либерална интелигенция, и по традиция винаги подкрепя демократите. Повечето холивудски звезди - Мерил Стрийп, Джулиана Муур, Мартин Шийн, Леонардо ди Каприо, Джъстин Тимбърлейк, Робърт де Ниро, Джордж Клууни и други открито призоваваха да се гласува срещу Тръмп. Режисьорите Спилбърг и Джос Уидън дариха всеки по един милион долара на фондацията на Хилари Клинтън. Между другото, Уайнстийн също е дарил стотици хиляди долари на кампаниите на Бил и Хилари клинтън и е събирал стотици милиони за тях от Холивуд. И така, "сметката" е дошла?

А сега се появи движението "Блек лайфс матър". Масови демонстрации преминаха през цяла Америка, горяха се американски знамена, имаше погроми, престрелки по улиците и унищожаване на "расистки" паметници. И всичко това все още продължава. Студиата, включително Дисни, Уорнър Брос, CBC и Нетфликс, обявиха подкрепата си за "Блек лайфс матър" и обещаха милиони долари за "промотирането на разнообразие и интеграция".

В резултат на което, започна хаос. Започна "обратният расизъм", когато бели актьори, режисьори и други служители в индустрията, станаха мишени за дискриминация в полза на чернокожи. Репортерът от Ню Йорк Таймс Реджи Оугуей каза:

"Филмовата индустрия е в обществена криза на идентичността, защото свежият й мултикултурен образ, към който тя се стреми, е помрачен от смазващи доказателства."

"Става въпрос за справедливост. През изминалите три години обучавах чернокожи сценаристи. Но сега самият аз съм без работа и това няма нищо общо с уменията ми. Хората си мислят, че Холивуд е мястото, където мечтите се сбъдват, но за мнозина като мен вече е истински кошмар", разказва друг сценарист.

Въпреки това, основната причина не е гореспоменатата и дори няма общо с Лос Анджелис или холивудските студиа. Остра криза е обхванала цяла Америка и в резултат води и до упадък на киноиндустрията й, която е въплатена от Холивуд от много години насам.

"Хората в Лос Анджелис живеят с надеждата за разстежа на многомилиардната развлекателна индустрия. Но сега всичко спря и стотици хиляди губят работата си и напускат", пише швейцарското издание Tages-Anzeiger.

Традиционното кино вече губи конкуренцията с другите видове развлечения, а също така и технологическата революция. Компютърните игри, видеата в Ютуб и дори чатовете в социалните мрежи влияят на избора на потребителите.

Според проучване на Entertainment Software Association, геймърите са с 50 % по-малко вероятно да ходят на кино и с 47 % по-малко вероятно да гледат телевизя, отколкото обикновените простосмъртни. Гейминг индустрията вече е надминала Холивуд от гледна точка на приходи. Такъв важен източник на приходи като продажбите на филми на дискове, отдавна е в миналото. Посещенията на кина в САЩ имат своя пик през 2002-ра и оттогава насам спадат.

А когато на потребителите им стана ясно, че всеки нов филм може да се гледа в Интернет, кината се превърнаха по-скоро в досадна пречка по пътя към съдържанието. Холивуд получи и други удари - серии с почти кинематографично качество се появиха в "мрежата", Ютуб доби огромна популярност с голямото количество безплатно съдържание, а Стийв Джобс прецака истински Холивуд с айфоните и айпадовете.

В средата на февруари, след като заради пандемията затвориха 70 хиляди кина в Китай, който е основният консуматор на филмови продукции, нещата станаха още по-тежки. Холивудските студиа сметнаха големи загуби от провалени филми. Към средата на март кината вече бяха затворени по целия свят и фестивалът в Кан бе отложен за неясен период от време. И всички планове за лятната дистрибуция на филми, която обикновено носи най-много пари, бяха провалени. Става въпрос за около 40 % от годишните приходи.

По данни на Forbes, загубата на американската филмова индустрия ще е около 4 милиарда долара и това е ако не се отчита разпространението на филми. Загубите от спирането на филми и продукцията на ново съдържание още не е отчетена, но експертите считат, че ще е поне няколко милиарда долара.

В настоящия момент безработицата в САЩ е 11,1 %, а в района на Холивуд е 20,5 %. Според Холивудската камара на търговията, около 650 хиляди души работят в развлекателния сектор, но през последните 5 месеца повече от 150 хиляди са изгубили работите си. Според прогнозата на Калифорнийския университет Лос Анджелис, през това тримесечие на фискалната година, щатското БВП ще падне с 42 %. Според модния в Холивуд речник, най-популярните нови думи са "bipoc'' - абревиатура от думите за чернокож, коренен и цветен, и ''menemy'' - от думите за враг и човек, т.е. враг на "разнообразието".

"Всеки иска да отбележи тик във всяко въобразимо каре. Преди режисьорът решаваше как ще изглежда филмът му. Вече не. Основното е да имаше повече "бийпокси". Шефовете на студиата настояват на това, защото знаят, че иначе работата им е застрашена. Белите мъже трябва да бъдат принесени в жертва, те са врагове, те са "менемита", разказва носител на Оскар.

"Всеки, който се намира на ъгъла на булевард Холивуд 6700, където Джулия Робъртс и Ричард Гиър се срещнаха в известния филм "Красавицата" ще се почувства като в холивудски филм. Но ще бъде в мрачните окраски на уестърн, в изоставен град на духове", пише журналистът от Tages-Anzeiger Юрген Шмидер.

"Залата, в която се връчват оскарите е затворена. Театърът, където записват предаването с Джими Кимъл е затворен. По улиците навсякъде има бездомници. Обикновено ги гонят, за да запазят вида на бляскавия свят. Сега никой не им обръща внимание, защото няма никой тук", добавя той.

Можете ли да си представите САЩ без един от основополагащите си фундаментални символи, т.е. без Холивуд? Да, можете, но ще бъде напълно различна Америка. И никой не знае коя точно.

Превод: СМ

https://pogled.info/svetoven/amerika/krayat-na-amerikanskata-mechta-holivud-pred-krah.119679

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев