АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕМИЕРЪТ НА ШВЕЦИЯ: ИЗБРАХМЕ ПРАВИЛНАТА СТРАТЕГИЯ СРЕЩУ COVID-19

Стефан Льовен
22.08.2020 / 19:21

С тези думи премиерът Стефан Льовен защити решението на своето правителство да не налага строга изолация за разлика от редица европейски държави, съобщава "Ройтерс".

Льовен обаче бе категоричен, че Швеция е направила правилния избор.

Вярвам, че стратегията, която възприехме, е правилната, заяви той и допълни, че различното, което са направили в Швеция, е, че не са затворили училищата. Сега има доста хора, които мислят, че сме били прави, изтъкна премиерът.

Докато много страни наложиха строга карантина, Швеция разчиташе основно на доброволни мерки, насочени към социалната дистанция, въпреки че публичните събирания бяха ограничени, а старческите домове, където имаше много починали, бяха поставени под карантина.

Независимо че смъртните случаи в Швеция са понесе отколкото в съседните й страни, тя не беше засегната толкова тежко, колкото страни като Великобритания и Испания, които възприеха много по-строги карантинни мерки.

Нещо повече, докато много части от Европа преживяват пик на новозаразени, докато постепенно разпускат ограниченията за пътуване и социално общуване, Швеция бележи спад както на новите случаи, така и на жертвите през последните седмици.

Льовен защити и решението на Агенцията за обществено здравеопазване да не налага задължителното носене на маски като средство за борба с разпространението на вируса, за разлика от редица други държави в Европа.

Това, което казват от агенцията, и в което аз съм абсолютно убеден, е че маските не могат да бъдат главния инструмент, който използваме, посочи той. Според него най-важни за ограничаване на инфекцията са социалната дистанция, извършването на тестове и проследяването.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев