АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЕН РАДЕВ: ПЪТЯТ КЪМ КОНСТИТУЦИОННИ ПРОМЕНИ МИНАВА ПРЕЗ ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО

Президентът Румен Радев  на Шипка
22.08.2020 / 13:20

Пътят към конституционни промени минава през оставка на правителството и главния прокурор, саморазпускане на парламента и предсрочни избори. Това заяви на път за честванията на връх Шипка държавният глава Румен Радев.

В подножието на историческия връх Шипка Радев коментира, че отмяната на масовите тържества, които държавната и местната власт традиционно организират, не може да спре свободната воля на хората да почетат саможертвата на героите.

Държавният глава винаги е бил патрон на тези чествания. Днес те се организират по гражданска инициатива без никакви партийни цветове. Управляващите повториха срамния сценарий от 3 март, когато всички планирани чествания в столицата и страната бяха разрешени и се проведоха, а целта беше президентът да не се качи на Шипка и да не говори. Ако бяха толкова загрижени за здравето на хората, властта нямаше да проведе своето масово партийно струпване преди няколко седмици“, посочи Радев.

"На някои явно им харесва да забраняват събиранията на свободни хора, но както виждате това няма да се получи", каза Радев.

Президентът коментира протестите и реакцията на правителството и подчерта, че с предложените промени премиерът цели личното си оцеляване за сметка на обществото

„Предложенията за промени в Конституцията целят единствено печелене на време и бетониране на статуквото. Мафията се опитва да вкара България в глух коловоз и се опитва да скрие корупцията, чекмеджетата, записите, беззаконията, рекета зад неграмотните брътвежи за нова Конституция. Днешният парламент е дискредитиран, той е загубил и легитимност и достойнство - виждате как партии сменят позициите си през 24 часа и се превръщат все повече в символ на самоунижението“, заяви президентът.

Румен Радев е патрон на честването, посветено на епичните августовски боеве за отбраната на прохода Шипка от времето на Руско-турската освободителна война. Той беше посрещнат след изкачването на стъпалата до Паметника на свободата с аплодисменти и възгласи: "България".

Честването продължи със слово на държавния глава и поднасяне на венци и цветя пред монумента, съхранил паметта за саможертвата на българските опълченци и руските воини, участвали в съдбоносните боеве.

Ето какво заяви в изказването си президентът Радев:

Скъпи сънародници,

Скъпи българи,

143 години България цяла гледа Шипка с преклонение. И днес хиляди изкачихте този връх, за да докажете, че достойнството стои по-високо от страха и забраните.

Родината възкръсна на картата на Европа благодарение на победата на Русия над Османската империя. Но именно тук, в августовския зной на 1877 година нашите опълченци доказаха, че народът ни заслужава свободата си.

„Шепата спартанци“, които ще отрежат пътя на аскера към Северна България, са наши сънародници от Русия, днешна Украйна и Молдова, от Румъния и Сърбия. Хъшове, бежанци от въстанията и емигранти от поробена България. Някои дори не са виждали Родината, за която ще дадат живота си.

Тези поборници за свободата не се питаха дали има смисъл да се борят?

Те не се убеждаваха един другиго, че всяко усилие е обречено, както често правим днес.

Тях не ги блазнеше удобството да бъдат зрители на националната история. Да изчакат събитията. Да четат вестници и да спорят в кръчми и кафенета.

Пет века не изтриха тяхното самочувствие на достойни българи и те не чакаха да чуят какво мислят Великите сили за свободата българска. Нито разчитаха на тях.

Те не се надяваха на никакви привилегии и облаги, а някои доживяха дните си в мизерия.

Вековете на робството не угасиха вярата им, че е възможна свободна и справедлива България.

Нашите опълченци не се криеха зад гърба на могъщата армия на Царя Освободител, в очакване тя да донесе тяхната свобода. По тези скали, по тези урви, те воюваха и умираха, отдавайки живота си, но никога не се предадоха. Воюваха и умираха, за да докажат, че народът ни е достоен за свободата и платиха с живота си за тази свобода.

С този несломим дух, с тази вяра в собствените сили, с това единение в делото опълченци и възрожденци възкресиха Отечеството.

С този дух, вяра и единение ще успеем и всички ние, техните потомци, които днес се борим за една свободна и справедлива България!

Поклон пред героите!

Да живее България!

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев