АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДАНИЯ ЩЕ ФИНАНСИРА ПЕНСИИТЕ С ДАНЪЦИТЕ НА НАЙ-БОГАТИТЕ

Мете Фредериксен
20.08.2020 / 18:58

Правителството в Копенхаген иска да събере допълнителни 400 млн. евро от данъци през 2023 г., за да финансира определени пенсии, подчертава Bloomberg.

Революционен повей се усеща в Дания. Малко повече от година, след като стана министър-председател, лидерката на социалдемократите Мете Фредериксен подготвя мащабна реформа, съобщава Bloomberg. Тя иска да събере допълнителни 400 млн. евро от данъци, за да финансира пенсионна реформа, която ще позволи напускането на работа на служители, работещи при особено трудни условия. Около 38 хил. души в Дания биха могли да се пенсионират рано, според изчисленията на правителството.

Тази реформа беше едно от обещанията по време на кампанията за парламентарните избори през 2019 г. Социалдемократическата партия обяви желанието си да позволи на някои датски граждани, полагащи тежък труд, да се пенсионират по-рано, припомня "Поан". След като действията ѝ срещу коронавируса бяха приветствени, сега Мете Фредериксен иска да използва високото си ниво на одобрение в Дания, за да пристъпи към тази реформа.

За да я финансира, тя предлага нови данъци в размер на 3 млрд. датски крони или 400 млн. евро. Тези данъци ще засегнат предимно банките, пенсионните фондове и най-заможните инвеститори в страната. Амбицията на 42-годишната министър-председателка е реформата да влезе в сила до 2023 г. Преди това обаче тя трябва да убеди Фолкетинга, националния парламент на Дания.

Финансовият сектор обаче може да се опита да блокира реформата през следващите месеци. Националната асоциация на банките смята, че членовете й ще трябва да финансират политическа реформа, която няма нищо общо с банковата система. Този план "затруднява финансовия сектор да подкрепя растежа и заетостта", предупреждава Улрик Нодгаард, ръководител на Finans Danmark, асоциация, която защитава интересите на банковия сектор в страната.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев