АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КРИМИНАЛЕН ПСИХОЛОГ: ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО ЩЕ СЕ ОБЪРНЕ СРЕЩУ КУКЛОВОДИТЕ

Проотестът за оставките на Борисов и Гешев
19.08.2020 / 13:18

Това заяви пред БНР криминалният психолог Тодор Тодоров, който коментира темата за протестите и сблъсъците между протестиращи и неподкрепящи протестите.

„Не бива да се допуска българи да се бият с българи, само и само да се обслужи нечий политически интерес“, подчерта Тодоров в предаването "Преди всички".

„Ако се стигне до по-голяма ескалация, това ще се обърне спрямо всички, които в момента са изкушени от това да бъдат кукловоди“, смята психологът.

Запитан естествено ли е конфликтът да се пренася от първоначалната си ос протестиращи - полиция към протестиращи - непротестиращи, Тодор Тодоров поясни:

„Когато дълго време държиш голяма група хора в страх, уж облечено под това, че те е грижа за тях, те не го усещат по този начин, защото гладът е по-силен от страха… Като цяло неизвестността е един от най-силно стряскащите фактори в човешкия живот. Неслучайно ние, хората, предпочитаме познатото зло пред непознатото неизвестно. От 13 март ние влязохме в една ситуация на тотална неизвестност, която и към момента продължава, постоянно има подхвърляния, че ще има нови извънредни положения, че хора ще умират и т.н. Това напрежение, което се трупа вече с месеци, като добавим и последващата икономическа криза – много хора си загубиха работата или пък им предстои да я загубят - някой трябва да е "виновен" за това. Казвам го метафорично, но ако ти се случват поредица от негативни неща, за които ти нищо не си направил, за да ти се случат, ти почваш да търсиш причините.“

Относно инцидента на кръстовището на булевард „Ситняково“ Тодор Тодоров като родител отбеляза, че той самият не би натоварил децата в колата, за да се „бухне“ в епицентъра на събитията, „още повече като е ясно, че нервите на всички са опънати, че има доста високо напрежение“.

„Защото дори заобиколният път може да ми окаже много по-бърз, отколкото това да се надявам да мина през голяма група от хора, които в момента така или иначе са с доста повишени нива на тестостерон, примерно. /…/ Другото, което мен ме впечатлява, от позицията на глава на семейство и на мъж е, че в колата има и мъж, доколкото разбрах, като че ли го няма в цялата ситуация“, посочи психологът.

Ако наистина е имало опит за преминаване малко насила през протестиращите, тяхната реакция на изнервени и изтощени хора е нормално да бъде да не могат да разпознаят кога човекът, който според тях извършва провокацията, има лични подбуди или пък използва ситуацията, за да обърне общественото мнение срещу протеста, допълни Тодор Тодоров.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев