АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПОЧИНА ДОРОСТОЛСКИЯТ МИТРОПОЛИТ АМВРОСИЙ

Доростолският митрополит Амвросий
18.08.2020 / 18:52

Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий почина след тежко и продължително боледуване. Това съобщиха от Отдел "Връзки с обществеността" при Св.Синод на БПЦ-БП. Ето цялото съобщение:

Св. Синод на Българската Православна Църква - Българска Патриаршия се обръща към всички със следното съобщение:

С дълбока скръб известяваме, че днес – 18 август 2020 г., след тежко и продължително боледуване се престави в Господа Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий.

Призоваваме всички православни християни да насочат своя взор в искрена молитва към Бога, Който да настани душата на преселилия се от нас Доростолски митрополит в селенията на праведните.

Съобщаваме, че съгласно чл. 84, ал. 1 от Устава на Българската православна църква – Българска Патриаршия, Св. Синод в пълен състав ще се събере своевременно на свое извънредно заседание и ще определи дата за опело и погребение след запознаване със Съобщението на вдовстващия Доростолски епархийски съвет, както и ще назначи Наместник на овдовелия Доростоски епархийски престол, който канонично да ръководи делата на епархията до избор на наследник на покойния митрополит Амвросий.

Отново сърдечно се обръщаме с чувства на искрени съболезнования преди всичко към близките, всечестния клир и благочестивото паство на овдовялата Доростолска епархия и подновяваме призива си за сърдечна молитва за упокоилия се непрежалим епархийски митрополит и синодален архиерей.

Бог да прости Доростолския митрополит Амвросий и да го приеме в селенията на праведните!

Доростолският митрополит Амвросий (в света Александър Александров Парашкевов.) е роден на 9 юни 1942 г. в гр. Свищов. Средното си образование получава в родния си град. Впоследствие завършва Висшия химико-технологичен институт в София.

През 1983 г. е приет за студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски", която завършва през 1987 година.

На 13 август 1983 г. в Клисурския манастир"Св. Кирил и Методий", край Берковица, е постриган в монашество с името Амвросий от Видинския митрополит Филарет. На 19 октомври 1983 г. в Чипровския манастир „Св. Йоан Рилски" митрополит Филарет го ръкополага в йеродяконски чин.

От 1 ноември 1983 г. до 1 декември 1984 г. той служи епархийски дякон при Видинската митрополия.

На 15 август 1984 г. в Клисурския манастир „Св. Кирил и Методий" е ръкоположен за йеромонах от Видинския митрополит Филарет. От 1 декември 1984 до 3 февруари 1988 г. йеромонах Амвросий пребивава и служи в Клисурския манастир, като заедно с това обгрижва и богослужебните нужди в различни енории към Берковското архиерейско наместничество. По решение на Светия Синод на 29 юни 1989 г. е възведен в архимандритско достойнство от Видинския митрополит Дометиан.

От 3 февруари 1988 г. до 1 април 1994 г. архим. Амвросий е игумен на Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча".

На 3 април 1994 г. в Чекотинския манастир „Св. архангел Михаил" е хиротонисан в епископски сан от Неврокопския митрополит Пимен.

По решение на Всеправославния събор, състоял се от 30 септември до 1 октомври 1998 г. в София, той е приет в каноническо църковно общение за служение в епископски сан, като му е дадена титлата „Браницки".

От месец юни 1999 г. до 1 юли 2004 г. е назначен за викарий на Видинския митрополит Дометиан и получава правото да пребивава на територията на Видинска епархия. От 1 юли 2004 г. е назначен за викарий на Врачанския митрополит Калиник.

На 17 януари 2010 г. е избран, а на 24 януари канонично утвърден за Доростолски митрополит. На 30 януари 2010 г. е въдворен на престола на Доростолска епархия.

На заседанието си на 18 юли 2013г. Светият Синод на БПЦ-БП в пълен състав определи Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий за временен Наместник на Варненския и Великопреславски престол до избирането на нов митрополит на овдовялата епрахия.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев