АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН ПРИЗОВА ЕС ДА НЕ СЕ БЪРКА В БЕЛАРУС

Президентът на РФ Владимир Путин, Меркел и Макрон
18.08.2020 / 18:45

Руският президент Владимир Путин обсъди в телефонни разговори с европейски лидери ситуацията в Беларус. На всички тях Путин е заявил, че натискът върху ръководството на Беларус е неприемлив.

Путин разговаря с германския канцлер Ангела Меркел, като според съобщение на пресслужбата на Кремъл във вторник, 18 август, разговорът се е провел по инициатива на Берлин.

Ситуацията в Беларус след президентските избори е обстойно обсъдена, се казва в съобщението. "Руската страна наблегна на неприемливостта на всякакви външни опити за намеса във вътрешните работи на републиката, водещи до по-нататъшно ескалиране на кризата." "Изразена бе надежда за бързо нормализиране на ситуацията", добави Кремъл.

По инициатива на френската страна Владимир Путин разговаря и с президента на Франция Еманюел Макрон.

По време на обсъждането на влошената ситуация в Беларус, Владимир Путин подчерта недопустимостта на намеса във вътрешните работи на републиката и оказването на натиск върху беларуското ръководство.

И двете страни изразиха интерес за скорошно уреждане на възникналите проблеми, се казва в съобщението на Кремъл.

Разговорът на двамата президенти е продължил със задълбочен обмен на мнения за либийската криза. Било е договорено контактите между двете страни да продължат на различни нива.

Владимир Путин обсъди случващото се в Беларус и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

"В навечерието на срещата на върха на ЕС беше обсъдено случващото се в Беларус," се казва в съобщението на Кремъл. "Руската страна изрази загриженост относно опитите на редица държави да окажат натиск върху ръководството на републиката и по всякакъв възможен начин да дестабилизират вътрешнополитическата ситуация."

"Изявен е интерес да се предотврати конфронтационен сценарий за развитието на събитията", добави Кремъл.

ЕС готов да посредничи между властта и опозицията

В сряда, 19 август, Европейският съвет ще заседава извънредно с видеоконференция, за да обсъди събитията в Беларус. ЕС заяви по-рано, че не признава тази победа, а мнозинството в Европейския парламент призова за нови избори.

Някои страни членки на ЕС се обявиха за произвеждане на нови президентски и парламентарни избори в Беларус и призоваха ЕС да въведе санкции срещу служителите, отговорни за изборни измами и упражняване на сила срещу протестиращи.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен следи внимателно обстановката в страната и подкрепя протестиращите, добави говорител на комисията.

Литовският парламент прие днес резолюция за ситуацията в Беларус и се обяви, за изпращане в Минск на посредническа мисия на Европейския съюз.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев