АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕН 35 НА ПРОТЕСТИ В СОФИЯ И СТРАНАТА

Протестът -35 ден
12.08.2020 / 23:39

В 35-ият ден на антиправителствени протести в столицата с искане за оставки на правителството и на главния прокурор обстановката е спокойна и на трите барикади - на площад "Независимост", пред Ректората на Софийския университет и на Орлов мост.

Шествието на протестиращите от площад "Независимост" стигна до Орлов мост малко преди 22:00 ч. То протече спокойно и с по-малко шум от обикновено. Бурни емоции имаше, само когато хората преминаваха покрай сградата на Народното събрание, оградена от два реда полицаи. Повечето участници се разотидоха след проявата.

Над 40 са вече палатките и тентите в лагера на Орлов мост. Загражденията са от пейки, палети, контейнери и кошчета за отпадъци, автомобилни гуми и дори пътни знаци. Покрай загражденията са поставени постери с различни искания на протестиращите.

Протестиращите заявиха, че сред тях има и провокатори, които подбуждат спорове между тях.

Над 2 000 подписа с искане за оставка на правителството и на гавния прокурор са събрани само за два дни в палатковия лагер на Орлов мост. Няколко организации проведоха еко-социална асамблея на тротоара. Всеки преминаващ можеше да изкаже мнение. Своеобразният форум ще продължи и утре. На другия тротоар пък се продават книги.

"Не съм за никой тук! Аз съм против сегашната система на мафиотизацият и ограбване на ресурси, на политическите партии, които управляват в момента" обобщи протестиращ там.

На пл. "Независимост" по-рано днес хората коментираха, че решенията на правителството за отпускане на средства в различни сектори са "опит за купуване на симпатии". От т. нар. "отровно трио" също обявиха, че отпуснатите средства няма да ги откажат от исканията им, а следващите дни "ще бъдат интересни".

"Аз съм на 91 години, баба Нетка. Искам Бойко да се осъзнае и да чуе гласа на хората! Ако не - аз ще отида при него!! Баба Нета е тука да мете боклука", заяви възрастна дама.

"Живея още месец-два, в тази най-красива страна на света, хващам самолета и се махам. Разбира се, ако настъпи демокрацията, ще остана", каза пък млад протестиращ.

В различни части на страната също има протести.

Във Варна протестиращи срещу правителството и главния продължават блокадата пред кръстовището на Общината. Проведе се и станалото традиционно шествие по централни улици в града.

Във Велико Търново се проведе протестно автошествие до крепостта Царевец и обратно.

В Бургас близо 20 души се събраха пред сградата на общината. Исканията им остават непроменени вече 33-ти ден - оставка на правителството и на главния прокурор. Протестно шествие нямаше.

Автошествие в Хасково блокира поетапно движението по централните булеварди в града. Автомобилите спряха пред Съдебната палата, където демонстрантите за пореден път поискаха оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев. До конфликти между протестиращи и граждани не се стигна. Шофьорите от блокираните автомобили дори ги подкрепиха. Хората споделиха, че не очакват Борисов да подаде оставка утре.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев