АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КАРАЯНЧЕВА СВИКА ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ НА НС НА 13 АВГУСТ

Цвета Караянчева
11.08.2020 / 20:02

Депутатите се събират на извънредно заседание в четвъртък от 9 часа. Парламентът ще заседава по искане на БСП.

Според дневния ред, определен от социалистите, в четвъртък парламентът първо трябва да гласува проекторешение, с което задължава правителството в 7-дневен срок да внесе актуализация на бюджета в Народното събрание заради социално-икономическите мерки за преодоляване на последиците от Covid- кризата.

Червените депутатите искат и да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов, както и вътрешният министър Христо Терзийски за насилието над журналисти и протестиращи по време на Националната конференция на ГЕРБ миналата седмица.

След няколко дни умуване, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева свика извънредно заседание на Народното събрание в четвъртък.

Оказва се обаче, че има и друг сериозен проблем. Народните представители ще заседават в екстремни условия, тъй като в края на юли бе последното заседание в сградата на пл. "Народно събрание" и вече е стартирал мащабен ремонт на стаите на парламентарните групи, а системата за гласуване в пленарната зала е демонтирана. Тя трябва да бъде сложена в новата зала в бившия партиен дом на пл. "Независимост", която пък се планира да бъде открита помпозно за есенната сесия на НС. Монтирането на системата не било направено още там. Депутати твърдят, че и на новото място все още не може да се заседава и подозират, че именно неуредиците около залите са и една от причините Караянчева да протака решението за извънредното заседание.

В същото време управляващите заявяват, че функционирането на парламента им е особено важно и затова Борисов не подава оставка, защото трябва да бъдат приети "изключително важни законопроекти", които са свързани с икономическите и социалните мерки по коронакризата.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев