АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕН 30 НА АНТИПРАВИТЕЛСТВЕНИ ПРОТЕСТИ В СОФИЯ И СТРАНАТА

Протестът - 30 ден
07.08.2020 / 23:49

Движението в района на Орлов мост отново е блокирано от протестиращи в 30-ия ден на антиправителствени протести в столицата. Демонстранти отново разпънаха палатки на възловото кръстовище, подкрепяни с аплодисменти от присъстващите граждани. Протестиращите изграждат барикада от контейнери за боклук и пейки. Обстановката е спокойна.

"Подкрепям всичко, което прави един народ срещу един тулуп", заяви протестиращ гражданин.

"Да не си тръгваме, докато те не си тръгнат", призова участничка в антиправителствената демонстрация и заяви, че събралите се протестиращи не провокират насилие.

"Няма да има конфронтация, но ще има упорство", категоричен беше гражданин, разпъващ палатка на Орлов мост, запитан как ще реагира, ако полицията отново опита да премахне палатковия лагер.

Пространството между Ректората и Орлов мост е превърнато в пешеходна зона, разположени са пейки.

Традиционно вече вечерно шествие на недоволните от властта, които искат оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, тръгна от Министерския съвет и стигна до Орлов мост, където през изминалата нощ полицията премахна палатковия протестен лагер.

Правителствената сграда беше обсипана с яйца и домати.

Две шатри и пет палатки са разположени в "триъгълника на властта". Двуредов полицейски кордон охранява събитието.

Движението по булевардите "Дондуков" и "Цар Освободител" също беше блокирано по-рано от стотици протестиращи, събрали се в "триъгълника на властта" за поредната вечер на антиправителствен протест в София. Полицейското присъствие в района е видимо по-малко от предишните дни.

Ораторите от импровизираната сцена до фонтана пред президентството призоваха за мирни протести без провокации.

Участник в протеста нарече "пореден автогол на правителството" премахването на блокадите в страната:

"През последния месец станахме свидетели как всяка тяхна следваща стъпка е грешка".

34-годишен мъж беше задържан в района на Българската народна банка, съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи.

Полицаите забелязали, че той многократно пресичал пешеходна пътека, носел и бухалка:

"Лицето беше проверено и ще бъде транспортирано до съответното РПУ. Срещу него не е използвана физическа сила, до момента, в който не се опита да осуети проверката на колегите. Затова се наложи".

Задържаният се представи като Димитър Марков, строителен инженер:

"Бях на тренировка по бейзбол и се прибирам вкъщи, след което бях задържан. 20 минути чаках да бъде направена проверка на личната ми карта. След това ме извикаха в този бус, където започнаха да ме вкарват с ритници"

ВЪВ ВАРНА

Във Варна също протестиращите призоваха да се носят камъни и домати. Първите - за да увенчаят грамадата пред Общината, която бе вдигната в памет на самозапалилия се Пламен Горанов, а вторите - за да замерват с тях административната сграда. "Време е Грамадата пред Общината да се вдигне до прозорците на Портних и да му скрие гледката към "светлото бъдеще" в тропически държави, които не екстрадират! Време е, носете си къмъни!", апелираха организаторите на събитие "НЕ на страха, да си отвоюваме обратно Държавата!" в морската столица.

След кратък конфликт с органите на реда демонстрантите блокираха бул. „Мария Луиза“ пред сградата на общината. Първоначално полицаите се бяха наредили в жива верига, за да не допуснат протестиращите на пътното платно, но в крайна сметка недоволните хора успяха да пробият и да блокират движението. После протестиращите организираха шествие по улиците на града. И нов момент имаше на протеста - пя музикантът Миро от "Джанго Зе". Видео от Варна:

В ПЛОВДИВ

Протестиращите в Пловдив поискаха оставката на новия вътрешен министър Христо Терзийски. Причината според тях - той е виновен за разтурването на палатковите лагери. На практика полицейската акция се случи едва няколко часа след ситуирането на лагер в града под тепетата. Демонстрантите, наброяващи около 400 души, се събраха пред сградата на местната полиция.

Протести има още в Ямбол, Стара Загора, Бургас.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев