АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЖЕРТВИ И РАНЕНИ СЛЕД ДВЕ МОЩНИ ЕКСПЛОЗИИ В БЕЙРУТ

Експлозии в столицата на Ливан
04.08.2020 / 21:56

Стотици хора са ранени при две изключително мощни експлозии в столицата на Ливан. Според кореспондент на агенция Ройтерс има най-малко 10 загинали.

Телевизия "Ал Арабия" съобщи, че сред ранените са съпругата и дъщерята на ливанския премиер Хасан Диаб.

От посолството ни в Бейрут, което е в близост до района на взривовете край пристанището, нямат данни за български граждани сред пострадалите. По повод информацията за множество сринати фасади на сгради, изпочупени прозорци и повредени автомобили, от мисията ни съобщават, че сградата ѝ е претърпяла минимални щети - счупени прозорци.

Причините за експлозиите засега не са установени.

"Ройтерс" цитира началника на ливанската служба за вътрешна сигурност - Абас Ибрахим, че епицентърът на експлозиите е била сграда, в която са били складирани голямо количество взривоопасни материали.

ТАСС цитира ливански телевизионен канал, според който причината за хаоса в Бейрут е ракетен удар от Израел по склад на радикалната шиитска групировка "Хизбулла".

Утрешният 5 август е обявен за ден на национален траур в Ливан. Страната е в най-тежката си икономическа криза след приключилата през 1990-а гражданска война. Още преди пандемията страната беше сред най-задлъжнелите в света.

В петък специален съд в Хага се очаква да се произнесе по процеса за убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири и още 21 души през 2005 година при атентат с камион бомба в Бейрут. Подсъдими задочно са четирима членове на шиитската групировка "Хизбула".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев