АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КС СЕ ПРОИЗНАСЯ ДНЕС МОЖЕ ЛИ ДА БЪДЕ РАЗСЛЕДВАН ДЕЙСТВАЩ ПРЕЗИДЕНТ

Конституционен съд
30.07.2020 / 08:04

Конституционният cъд ще се произнесе днес за това може ли да бъде разследван действащ държавен глава. Отговорът е по отправено в началото на година искане на главния прокурор Иван Гешев за тълкуване на обхвата на имунитета на президента и вицепрезидента. В рамките на разследване, свързано с ръководителя на ВВС генерал Цанко Стойков, спецпрокуратурата разпространи законно записани разговори, на които - според изричното уточнение на държавното обвинение, вероятно се чува гласа на президента Румен Радев. В тях става дума за проверката във връзка с назначаването през 2014 година на Десислава Радева за пиар на военно-въздушните ни сили.

Записите се оказаха отговора постфактум на държавното обвинение за внезапния интерес на Иван Гешев към президентската неприкосновеност.

След питането отношения Гешев - Радев се усложниха още повече. След влизане на въоръжени и прокурори на "Дондуков" 2 Румен Радев поиска оставката на главния прокурор.Ден по-късно, Иван Гешев нарече президентът "единственият недосегаем според Конституция човек в България" и спомена решението на КС:

„Зависимост от него ние ще сме готови и да изчакаме изтичане на мандата му, за да установим обективната истина, включително и по делото, по което всички български граждани чуха най-вероятно неговия глас да въздейства за прикриване на проверка срещу съпругата му от антикорупционната комисия“.

По неофициална информация, според Конституционния съд до края на мандата му, президентът не може да бъде обект на наказателно преследване.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев